Društvo

Komora medicinskih sestara KS traži hitno zapošljavanje novih radnika

Komora medicinskih sestara KS traži hitno zapošljavanje novih radnika
Foto: Ilustracija | Komora medicinskih sestara KS traži hitno zapošljavanje novih radnika

SARAJEVO - Iz Komore medicinskih sestara - tehničara Kantona Sarajevo su apelovali na građane da poštuju protivpandemijske mjere i da razumiju njihov trud u radu. Takođe su pozvali su vlast da im pomogne zapošljavanjem dodatnog broja radnika.

Borbu protiv pandemije korona virusa su nazvali ratom protiv nevidljivog neprijatelja i upozorili su da on ugrožava zdravlje svih ljudi. Podsjetili su da odnosi i brojne žrtve.

Ukazali su na velike napore zdravstvenih radnika.

"Nevidiljivi dio zdravstvenog sistema koji skrbi za cjelokupno zdravlje stanovništva u zajednici, koja svakodnevno ulaže velike napore pružajući zdravstvenu njegu svim bolesnicima u bolnicama, su medicinske sestre-tehničari. To je vojska na prvoj liniji zdravstvenih ustanova koja broji 2.700 medicinskih sestara-tehničara većinom ženskog spola, koja koristeći veliko znanje, vještine, snalažljivost i entuzijazam, neumorno pruža pomoć, podršku i zdravstvenu njegu svim pacijentima, posebno pacijentima u novonastaloj epidemiološkoj situaciji", poručili su.

Tvrde da zdravstveni sistem nikada neće zakazati zbog uskraćivanja zdravstvene njege svim pacijetnima kojima je potrebna, bilo da su hronični bolesnici ili aktuno zaraženi od korona virusa, budući da su medicinske sestre-tehničari to dokazali u svim dosadašnjim vanrednim situacijama.

Uputili su apel građanima.

"Međutim, želimo apelovati na širu društvenu zajednicu da uloži sve napore u poštivanju protupandemijskih mjera zaštite, da razumije i cijeni velikitrud, fizičko i psihičko opterećenje koje medicinske sestre-tehničari imaju svakodnevno u svom radu", istakli su oni.

U Komori su ocijenili da je broj medicinskih sestara-tehničara uvijek bio nedostatan bez obzira na njihove opravdane potrebe i značaj.

"Ovaj problem prisutan je godinama, iako smo kontinuirano podsjećali odgovorne na potrebe i zahtjeve zdravstvenog sistema, na žalost bez konkretnog rješenja. Svemu tome pridonosi nedostatak strateškog plana za razvoj sestrinstva u Kantonu Sarajevo (upošljavanje novih kadrova prema iskazanim potrebama zdravstvenih organizacija i potrebama u vanrednim situacijama)", naglasili su.

Pozvali su nadležne da im pomognu.

"U skladu sa navedenim upućujemo apel donosiocima političkih odluka vezanih za zdravstvo u Kantonu Sarajevo da učine sve napore da donesu hitne mjere zapošljavanja novih medicinskih sestara-tehničara u zdravstvene organizacije, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju i stanje u zdravstvu", istakli su oni.

Ukazali su da sestre-tehničari različitih nivoa obrazovanja rješavaju 70 odsto zdravstvenih zadataka, kako su naveli, posebno složenih specijalističkih zadataka u kliničkoj praksi za koje nisu adekvatno vrednovani u sistemu zdravstvene zaštite.

"Stoga zahtijevamo da se što prije vrednuje njihov rad skladno stečenom obrazovanju i kompetencijama koje se itekako koriste u svakodnevnim radnim procesima", saopštili su iz Komore medicinskih sestara-tehničara Kantona Sarajevo.

(Klix)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije