Društvo

Kompanija Mozzart donirala sportsku opremu Udruženju "Oaza"

Kompanija Mozzart donirala sportsku opremu Udruženju "Oaza"
Foto: Ustupljena fotografija | Kompanija Mozzart donirala sportsku opremu Udruženju "Oaza"

Tradicionalne akcije i lijepi trenuci obilježili su 2022. godinu u kompaniji Mozzart tokom koje su donacije stigle na adrese brojnih udruženja širom BiH.

U istom ritmu regionalni lider u priređivanju igara na sreću nastavlja i u prvim danim 2023. godine i to dodjelom nove sportske opreme Udruženju za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama na području Kantona Sarajevo "Oaza".

Udruženje "Oaza" broji više od 500 punoljetnih članova koji učestvuju u aktivnostima u i izvan Dnevnog centra, koriste usluge socijalnog radnika, psihologa, radnog terapeuta, muzikoterapeuta, te profesora sporta i tjelesnog odgoja. 

Svim članovima dostupna je široka paleta aktivnosti prema ličnom odabiru. 

Mnogobrojne radno-okupacione radionice, individualne i grupne terapije sa stručnim osobljem doprinose emocionalnom i kognitivnom razvoju svih članova, a iz ovog udruženja na prvom mjestu ističu inkluziju u sportu kojoj su posebno naklonjeni.

"Donacija kompanje Mozzart je upotpunila naš sportski nastup. Savremena sportska oprema je ulila samopouzdanje našim fudbalerima, a za nas je jako važno da naši članovi izgledaju reprezentativno i ravnopravno kao profesionalci. 'Odijelo ne čini čovjeka, ali govori puno o njemu', a mi upravo želimo da kroz njihov nastup ljudi imaju potpunu sliku bez površnih predrasuda. Ovom prilikom želimo da se zahvalimo kompanji Mozzart na donaciji i prilici za saradnju", kaže Nejra Jelko, diplomirani psiholog u Udruženju "Oaza", Sarajevo.

Njihova vizija je ravnopravan status i uključenost osoba sa intelektualnim teškoćama u lokalnoj zajednici. 

S tim ciljem, kroz razne programe, svakodnevno animiraju članove da učestvuju u sportu.

Tako su se neki od njih svrstali u sportiste sa zavidnim rezultatima koji, ne samo da treniraju u sportskim klubovima nego, su i ravnopravni takmičari na federalnom nivou.  

Zahvaljujući sportskim aktivnostima za osobe sa intelektualnim teškoćama, aktivnosti udruženja su prepoznate od strane uprave Grada Sarajevo, te su "Sportske igre Oaze" uvrštene u 30 najznačajnijih sportskih manifestacija Sarajeva. 

Iz udruženja dodaju i da su ponosni na prestižnu "Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajevo" iz oblasti zdravstva i socijalne zaštite.  Ove nagrade i priznanja su im, kažu, motiv da nastave sa kvalitetnim radom i pružanjem podrške svim svojim članovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije