Društvo

Komunalci zaprijetili obustavom rada: Došli smo do kraja

Komunalci zaprijetili obustavom rada: Došli smo do kraja
Foto: Ustupljena fotografija | Komunalci zaprijetili obustavom rada: Došli smo do kraja

VELIKA KLADUŠA - Sindikat Javnog preduzeća "Komunalije" iz Velike Kladuše zaprijetio je obustavom rada i drugim oblicima radničkog neposluha zbog kašnjenja isplate ličnih dohodaka koje je uzrokovano neusvajanjem budžeta te općine.

Upozoravaju kako će, ukoliko ne dođe do usvajanja budžeta ili odluke o privremenom finansiranju, uskoro biti blokirano normalno funkcionisanje te firme koja zapošljava 137 radnika. 

Protestno pismo tim povodom uputili su načelniku općine Fikretu Abdiću i Općinskom vijeću u tom gradu, te su upozorili kako nije usvojen niti plan i program raspodjele sredstava komunalne potrošnje, dokument koji je vitalan za njihovo funkcionisanje. 

"Nalazimo se u vrlo teškoj finansijskoj situaciji jer se finansiramo budžetskim sredstvima, a poznato je kako je njihova realizacija zbog neusvajanja potrebnih odluka sada nemoguća. Radnici su došli do kraja, kasne nam dvije plate, ne ide uplata doprinosa i nalazimo se u vrlo teškoj situaciji. Struktura naših radnika je takva da teško mogu preživjeti bez jedne, a kamoli dvije plate", kazao je Hajrudin Okanović, predsjednik pomenutog sindikata. 

Budžetsko finansiranje Velike Kladuše došlo je u pitanje zbog dugotrajne političke krize na relaciji između načelnika te općine i Općinskog vijeća. 

Zbog neusvajanja odluka o budžetu i privremenom finansiranju ugrožena je isplata ličnih primanja za više od 4.000 budžetskih korisnika, kao i davanja socijalno ugroženim građanima te druge obaveze općine. 

Iz kabineta općinskog načelnika Fikreta Abdića krivicu prebacuju na poslanike političkih partija koje su u Općinskom vijeću ranije formirale savez, nakon čega je Abdićeva Laburistička partija ostala bez parlamentarne većine. 

Međutim, Abdić i laburisti nikada nisu priznali njihov legitimitet zbog navodnog kršenja parlamentarnih i zakonskih procedura, te se u proteklom periodu nisu odazivali niti prisustvovali sjednicama tog predstavničkog tijela. 

Također, Abdić kontinuirano odbija da provodi odluke koje Općinsko vijeće donosi voljom novog političkog saveza. U suprotstavljenom političkom bloku, kojeg predvode SDA, SDP, NES, Naša stranka i nezavisni vijećnici, Abdića optužuju za samovolju i neprovođenje odluka Općinskog vijeća, zbog čega su pokrenuli procese pred pravosudnim institucijama. 

Rezultat ovakvih odnosa je da je općina Velika Kladuša u ovu kalendarsku godinu ušla bez usvojenog budžeta i odluke o privremenom finansiranju, te su u ovome trenutku blokirani finansijski tokovi u toj lokalnoj zajednici.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije