Društvo

Koncertom u Trebinju počela proslava Dana Evrope

Koncertom u Trebinju počela proslava Dana Evrope
Foto: Vesna Duka | Koncertom u Trebinju počela proslava Dana Evrope

TREBINJE - Povodom obilježavanja Dana Evrope, kancelarija Evropske unije u BiH organizuje niz aktivnosti širom BiH koje slave talente i kulturna bogatstva Starog kontinenta, s posebnim fokusom na mlade u okviru "Evropske godine mladih".

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Johan Satler povodom obilježavanja Dana Evrope boravi u Trebinju, gdje je večeras prisustvovao koncertu klasične muzike Simfonijskog orkestra Trebinje u Muzeju Hercegovine, zajedno sa nekoliko ambasadora, kao i predstavnicima lokalnih vlasti Trebinja i Mostara.

Napominjući da kancelarija Evropske unije u BiH svake godine odabira drugo mjesto u zemlji na kojem će proslaviti Dan Evrope sa ambasadorima Evropske unije, Satler je kazao da ipak nije slučajno da je to ove godine Trebinje, jer ono, kako kaže, predstavlja divnu kombinaciju prirodnih ljepota i kulturnoistorijskih dobara. 

“Ovdje smo jer slavimo ideju ujedinjene Evrope, kontinenta koji je izašao iz rata ka boljoj budućnosti”, kazao je Satler, ističući da su upravo pronalaženja rješenja, prelazak iz rata u mirno stanje, izgradnja demokratije, vladavina prava, glavne teme koje su itekako važne, naročito u vremenu što se i sada negdje ratuje dok mi ovdje slavimo.

Ističući da mu je drago što 75% građana BiH želi da se pridruži Evropskoj uniji, on je kazao da u tome smislu Međunarodna zajednica radi svoj dio posla, ali je sugerisao onima koji sun a vlasti da urade sve što je moguće ka tome putu.

On se zahvalio gradonačelniku Trebinja, njegovom zamjeniku i predsjedniku skupštine na gostoprimstvu na koje su se, kako dodaje, oni već i navikli.

"Posebno sam sretan što sam večeras ovdje sa cijelom porodicom ambasadora Evropske unije i hvala još jednom svima. Sretan Dan Evrope", istakao je na kraju ambasador Satler.

Čestitkama za Dan Evropse se pridružio i zamjenik gradonačelnika Trebinja Dražen Bošković, ističući da će za dva dana, koliko traju Dani Evrope, u ovom gradu biti predstavljene brojne aktivnosti koje su realizovane sa institucijama Evropske unije.

"Možemo da se pohvalimo da grad Trebinje ima dosta uspjeha kada je u pitanju ta saradnja i apliciranje za različite fondove koji su dostupni, a koje finansira Evropska unija, ali moramo i da naglasimo da je Trebinje lokalna zajednica otvorena za svakoga, za svaku zdravu ideju, za sve inicijative koje nam dolaze, trudeći se da ih prepoznamo i pružimo im podrške sa lokalnog nivoa, ali i sa nivoa RS i BiH", kazao je Bošković.

Na Gradskoj pijaci u Trebinju će sutra od 10.00 do 11.00 časova biti predstavljanje tradicionalnih hercegovačkih proizvoda "Ukus Hercegovine" lokalnih proizvođača i korisnika sredstava programa EU u BiH za rast i razvoj privrede.

Posjeta Trebinju završava se na dokovima Trebišnjice u 14.00 časova "Trebinjskom regatom", trkom tradicionalnim lađama, na kojoj će najboljim ekipama biti dodijeljene nagrade.

Planirano je i da ambasador Satler biciklom prođe takozvanu "Ćirinu satazu"  kojom je nekada išla uskotračna pruga, a danas predstavlja turističku atrakciju, čiju je revitalizaciju podržala Evropska unija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije