Društvo

Konferencija Fondacije "Mozaik": Pravni okvir za filantropiju

Konferencija Fondacije "Mozaik": Pravni okvir za filantropiju
Foto: N.N. | Konferencija Fondacije "Mozaik": Pravni okvir za filantropiju

SARAJEVO - Da li ste znali da zbog nedostatka jasnog pravnog okvira u BiH godišnje bacamo 500 tona hrane pred istek roka, uništavamo robu zaplijenjenu na carini ili ne uspijevamo dobiti donirana kolica za osobe sa poteškoćama u kretanju zbog troškova carine ili PDV-a? Istovremeno ogroman broj ljudi živi u siromaštvu ili na rubu siromaštva, a u posebno lošim uslovima žive osobe sa invaliditetom.

Upravo zbog ovakvih i sličnih situacija, Fondacija "Mozaik" i njeni partneri su u prethodna tri dana održali online konferenciju na kojoj je više od 170 predstavnika i predstavnica građanskog, javnog i poslovnog sektora iz cijele BiH navodilo slične primjere i davalo prijedloge kako sistemski unaprijediti situaciju, uz dogovor svih uključenih aktera.

Učesnici i učesnice konferencije su izrazili želju da se individualno više uključe, a da zajedno, na svim nivoima u BiH, unaprijede ekosistem i pomognu porodicama i pojedincima u stanju potrebe.  Aktivnosti su dio projekta "Pravni okvir za filantropiju", koji finansira USAID, a implementira Fondacija "Mozaik" u partnerstvu sa Fondacijom "Hastor", Udruženjem Pomozi.ba i Mrežom za izgradnju mira iz BiH i fondacijama "Katalist" i "Trag" iz Srbije.

Fondacija "Mozaik" i partneri pozivaju sve ljude dobre volje, iz organizacija građanskog društva, javnog i poslovnog sektora, da se registruju na https://filantropija.lonac.pro i da se pridruže ovoj vrijednoj inicijativi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije