Društvo

"Konferencija beba" okupila oko 300 mališana u Zvorniku, u Sokocu 80

"Konferencija beba" okupila oko 300 mališana u Zvorniku, u Sokocu 80
Foto: Srna | "Konferencija beba" okupila oko 300 mališana u Zvorniku, u Sokocu 80

ZVORNIK/SOKOLAC - U Zvorniku je večeras održana tradicionalna manifestacija "Konferencija beba 2018" na kojoj je učestvovalo oko 300 djece uzrasta do šest godina.

Manifestaciju u Rekreativno-sportskom centru otvorio je načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti grada Zvornika Milan Cvjetinović, koji je naglasio da Gradska uprava podržava ovakve i slučne manifestacije, naročito kada je mladost u pitanju.

"Gradska uprava kontinuirano radi na stvaranju boljih uslova, posebno u predškoslkoj ustanovi, kako bi se mališani što bolje osjećali, družili, igrali i pripremili za školske dane", rekao je Cvjetinović.

Govoreći o nastojanju lokalne zajednice da natalitet bude veći, Cvjetinović je rekao da svakoj porodici koja dobije treće, odnosno četvrto dijete, Gradska uprava već osam godina daje jednokratnu nagradu u iznosu od 500 KM, a svakoj majci koja rodi dijete, a nije zaposlena, po 200 KM.

"Gradska uprava ima u planu da navedene iznose u budžetu poveća za 50 odsto", naveo je Cvjetinović i dodao da ova manifestacija promoviše mladost koja je budućnost lokalne zajednice i Republike Srpske.

Direktor dječijeg vrtića "Naša radost" Zvornik Vukomir Stanković rekao je da na ovoj, devetoj po redu manifestaciji, učetvuju i djeca koja još nisu prohodala i koja se takmiče u puzanju.

Stanković je naveo da su se, osim "puzijade", starije vrtićke grupe takmičile u trčanju, a roditelji u brzom presvlačenju beba, te dodao da je cilj manifestacije da se promoviše zdrava porodica, rađanje i briga o djeci.

Nakon otvaranja, mališani Dječijeg vrtića "Naša radost" odigrali su plesnu tačku, a potom je uslijedio takmičarski dio manifestacije - "puzijada", trčanje i brzo presvlačenje beba.

Na takmičenju proglašeni su osvajači prva tri mjesta u svim grupama koji su dobili diplome, svi učesnici su nagrađeni prigodnim paketićima i igračkama, a nagrađena je i beba koja ima najviše braće i sestara.

Organizator ove manifestacije, koju podržava Ministarstvo porodice omladine i sporta Republike Srpske, je Dječiji vrtić "Naša radost" Zvornik, dok je pokrovitelj Gradska uprava Zvornik.  

Na Sokocu je održana 19. po redu "Konferencija beba" na kojoj je učestvovalo 80 beba rođenih između dvije manifestacije, kojima su uručeni poklon paketi.

Najmlađoj bebi Milošu Borovčaninu, najstarijoj Anđeli Kokot i bebi sa najviše braće i sestara Bojani Mihajlović dodijeljeni su poklon paketi i dječija kolica.

Načelnik opštine Milovan Bjelica rekao je na svečanosti da se ova lokalna zajednica može ponositi natalitetom, jer ove godine u prvi razred osnovne škole upisan jedan razred više u odnosu na prošlu godinu ili oko 120 đaka.

"Konferenciju beba" organizovala je opština Sokolac u saradnji sa Ministarstvom, porodice, omladine i sporta Republike Srpske pod sloganom "Ljepša Srpska - brojnija Srpska".

Generalni sponzor ove konferencije je grad Istočno Sarajevo i opština Sokolac, u saradnji sa preduzećima "Nedomeks" sa Pala, "Onogošt" i Apotekom "Sveti Nikola" sa Sokoca, "Tropikom" iz Banjaluke, "CM" marketom.

Matej Nović najmlađa beba u Derventi

Beba Matej Nović, rođen prije deset dana, najmlađi je učesnik "Konferencije beba" koja je po 10. put održana u Derventi.

Najstarija beba je Mišel Preradović, koji je rođen 29. juna prošle godine, a Dragica Aničić, rođena 24. marta ove godine, ima najviše braće i sestara - tri brata i sestru.

"Konferenciju beba" organizovala je opština Derventa u saradnji sa Omladinskim centrom "Derbent", i pokroviteljstvom načelnika opštine Derventa Milorada Simića, koji je sa buketom cvijeća i novčanim iznosima nagradio izabrane bebe u predsjedništvu i njihove roditelje.

"Divna manifestacija i fantastičan čin, između dva Vidovdana srećniji smo i bogatiji za 193 bebe, a vjerujem da će nas narednih godina biti još više", rekao je Simić, te dodao da ova lokalna zajednica čini sve da se bolje živi.

"Činimo sve što se može, a činićemo još. Vjerujem da će porodilište u Derventi, kao i Prnjavoru opstati. Želim sreću bebama, njihovim roditeljima i ostalim članovima porodice", dodao je Simić.

"Između dva Vidovdana na području opštine Derventa rođene su 193 bebe, 91 djevojčica i 102 dječaka. U derventskom porodilištu rođene su 74 bebe, 40 djevojčica i 34 dječaka. U dobojskom porodilištu rođene su 92 bebe, 37 djevojčica i 55 dječaka, dok je u banjalučkom porodilištu rođeno je 27 beba, 14 djevojčica i 13 dječaka", saopšteno je iz lokalne zajednice.

Roditelji izabranih beba zahvalili su se organizatorima "Konferencije beba".

Lokalna zajednica je iz budžeta za manifestaciju izdvojila 3.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije