Društvo

Kontejneri za građane čiji su stanovi uništeni u požaru

Kontejneri za građane čiji su stanovi uništeni u požaru
Foto: Ustupljena fotografija | Kontejneri za građane čiji su stanovi uništeni u požaru

BOSANSKI PETROVAC - Za potrebe privremenog smještaja građana Bosanskog Petrovca čiji su stanovi uništeni u požaru koji je prije nekoliko dana zahvatio zgradu u kojoj su smještene izbjegle i raseljene osobe, te socijalni korisnici, danas je osigurano petnaest kontejnera.

Ova donacija je realizirana posredstvom Međunarodne organizacije za migracije (IOM), uz finansijsku pomoć Evropske unije, te uz saradnju Kantonalne uprave civilne zaštite i Vlade Unsko-sanskog kantona. 

Transport smještajnih kontejnera osiguran je preko humanitarne organizacije "Pomozi.ba.", a na ovaj način će biti pružen siguran smještaj pogođenim osobama tokom nadolazećeg perioda. 

Načelnik općine Bosanski Petrovac Mahmut Jukić zahvalio je na donaciji, te istakao da će lokalne vlasti u narednom periodu uložiti napore kako bi se obnovila zgrada izgorjela u požaru, da bi se ugrožene porodice vratile u svoje stanove. 

Podsjećamo da je pomenuta zgrada izgorjela nakon što je izbio požar na gornjim spratovima, a potom se proširio i na druge stanove, a samo pukim slučajem niko nije povrijeđen. 

Po izbijanju požara iz zgrade su odmah evakuisani stanari, među kojima je bilo i petoro malodobne djece, a na lice mjesta su potom izašli pripadnici vatrogasne jedinice iz Bosanskog Petrovca. 

Borba sa vatrom, u kojoj su pomagali i brojni mještani ove krajiške opštine, potrajala je više sati, materijalna šteta koja je pričinjena je izuzetno velika, a dio objekta je sada neuslovan za stanovanje. Naknadno je utvrđeno kako su uzrok požara neispravne dimovodne instalacije. 

Pomenute zgrade su izgrađene u godinama poslije okončanja rata za izbjegle i raseljene osobe koje se nisu mogle vratiti u ranija mjesta stanovanja, kao i za ona lica kojima je imovina u ratu uništena, te za socijalne korisnike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije