Društvo

Pratite nas na Google news

"Koraci nade" hrabro koračaju 25 godina

"Koraci nade" hrabro koračaju 25 godina
Foto: N.N. | "Koraci nade" hrabro koračaju 25 godina
Nataša Tadić

TUZLA - Centar za djecu s višestrukim smetnjama "Koraci nade" obilježio je 25 godina rada i postojanja i jedan je od svijetlih primjera servisa podrške djeci i mladima s invaliditetom. Svojim radom Centar obuhvata djecu i omladinu do 28 godina svih stepeni i kategorija ometenosti i sa cijelog Tuzlanskog kantona.

Centar je počeo s radom 1994. godine na ideju Udruženja "Žene Tuzle" i uz  podršku britanske nevladine organizacije OXFAM.  Tada je bilo dvoje zaposlenih, deset korisnika i skromni uslovi. Radilo se u različitim uslovima s različitim brojem djece. Od tada do danas oko 2.000 osoba koristilo je usluge Centra.

"Danas je za nas važan dan. Centar 'Koraci nade' hrabro korača 25 godina", kazala je Svjetlana Došić, psiholog u Centru.

Od 2005. godine Centar djeluje kao udruženje, a od 2010. u novom adaptiranom prostoru, koji je izgrađen zahvaljujući donatorima, posebno humanisti Ani Mari Kuri, koja više od dvije decenije pomaže rad ove ustanove. Juče je pismom čestitala ovaj značajan rođendan.

"Pokušala sam podržati cijeli tim - i djecu i roditelje. Bio je to san koji se kao malo čudo ostvario", između ostalog napisala je ova velika prijateljica Centra.

Od 2010. godine Centar ima adaptiran prostor te trenutno 205 djece i 18 zaposlenih. Aktivnosti se odvijaju kroz grupni i individualni rad uz podršku rehabilitacijsko-edukacijskim tretmanima različitih stručnjaka. Kroz te aktivnosti nastoje se razviti potencijali kod djece.

"Osim individulanih i grupnih tretmana, mi nastojimo da kroz različite sekcije, kao što su dramska, folklorna i plesna,  razvijamo talente naše djece, da pokažemo njihove mogućnosti i promovišemo talente djece i mladih s invaliditetom", rekla je Jasmina Krivošija, koordinatorica Centra. Naglasila je da studenti u Centru obavljaju praksu, a da na radionicima s učenicima osnovnih i srednjih škola nastoje razbijati predrasude o djeci s invaliditetom. Osim toga, Centar sarađuje sa drugim organizacijama te pomaže roditeljima da nabave ortopedska pomagala.

"Naša najveća motivacija su djeca. Oni nas pokreću, daju nam snagu jer žele napredovati, da budu prihvaćeni, da ih društvo prihvati onakvima kakvi jesu kao što smo ih mi prihvatili. Žele samo obezbijediti sebi ravnopravno mjesto u društvu u kojem žive", poručila je Krivošija.

Ove godine Centar je otvorio Odjeljenje za ranu rehabilitaciju u Gradačcu, gdje tri stručnjaka rade sa 30 djece. Osim toga, jednom sedmično patronažni tim odlazi na teren, gdje pruža podršku 38 porodica koje zbog stanja invaliditeta  djece ne mogu dolaziti u Centar. Centar je i dobitnik specijalne nagrade Erste fondacije za socijalnu integraciju te nagrade "Altruista" za najuspješniji kolektiv. Inače, 10 odsto aktivnosti finansijski podupire država, a ostala sredstva  Centar nastoji obezbijediti putem različitih projekata i donacija.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije