Društvo

Korak bliže zbrinjavanju animalnog otpada

Korak bliže zbrinjavanju animalnog otpada
Foto: N.N. | Korak bliže zbrinjavanju animalnog otpada

BANJALUKA - Počinje izrada projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju stočnog groblja, karantina i prihvatilišta za životinje na Manjači, kazao je Draško Ilić, direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela.

Dodaje da će upravo izrada ovih neophodnih dokumenata odrediti pravce djelovanja i iznos potrebnih finansijskih sredstava da se lokalitet na Manjači u potpunosti zbrine.

"Moramo postaviti kontejnere ili izgraditi čvrste stambene objekte u kojima će biti smještena higijeničarska služba. Takođe, moramo osigurati prostor na kojem se pohranjuju ostaci da ne bi bili dostupni raznosivačima posmrtnih ostataka životinja. U planu će biti nabavka posebnog vozila za prevoz životinja", kazao je Ilić.

Ističe da su sada jednim korakom bliže ostvarivanju cilja da se poboljša stočno groblje.

"Pored grada, koji će finansijski učestvovati u projektu, uključićemo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, kao i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, ali i Civilnu zaštitu RS", objasnio je Ilić.

Gradonačelnik Igor Radojičić je u petak prilikom posjete Centru povodom njihovog preseljenja u nove prostorije kazao da je ove godine iz budžeta za poljoprivredne podsticaje planiran 1,1 milion KM.

Dodao je da je Centar za ovu godinu pripremio projekte kao što su način uklanjanja animalnog otpada i razvoj turizma na seoskom i području Manjače.

Centar za razvoj poljoprivrede i sela ove godine će otvoriti tržnicu domaćih proizvoda u Lazarevu, takođe će otvoriti "Hercegovačku kuću", a radiće i na uspostavljanju brenda "Krajiška kuća".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije