Društvo

Korisnici na svakom naplatnom mjestu mogu prilagoditi TAG uređaj

Korisnici na svakom naplatnom mjestu mogu prilagoditi TAG uređaj
Foto: ilustracija | Korisnici na svakom naplatnom mjestu mogu prilagoditi TAG uređaj

SARAJEVO - Denis Lasić, vršilac dužnosti direktora "Autocesta FBiH", kazao je za "Nezavisne novine" da je oko 250 korisnika ENP uređaja Republike Srpske iskoristilo pogodnosti i prilagodilo uređaje sistemu elektronske naplate cestarine u FBiH.

Memorandum o saradnji o uvezivanju sistema elektronske naplate putarine koji su potpisala preduzeća "Autoceste FBiH" i "Autoputevi RS" rezultirao je jedinstvenim sistemom plaćanja putarine beskontaktno, korištenjem ličnog TAG uređaja.

Iz "Autoputeva RS" su ranije za "Nezavisne novine" potvrdili da sistem odlično funkcioniše, a sličnog stava su i u preduzeću "Autoceste FBiH".

"Olakšice se ogledaju u tome da će korisnici biti u mogućnosti s jednim uređajem, nakon registracije kod upravitelja auto-cestama u FBiH i RS, prolaziti na auto-cesti bez zaustavljanja. Što se tiče odaziva, on je očekivan, imajući u vidu da su korisnici pozitivno reagirali na nove mogućnosti kod elektronske naplate cestarine. Zadovoljni smo prihodima, iz godine u godinu bilježimo kontinuirani rast prihoda od naplate cestarine, i sigurno da će i mogućnost uvezivanja elekronske naplate cestarine jednim dijelom se pozitivno odraziti na prihode", kaže Lasić.

Dodaje da smatra da su građani dovoljno upoznati sa činjenicom da mogu koristiti jedan TAG uređaj na svim auto-putevima u BiH.

"Upravitelji auto-cesta u BiH, u ovom slučaju 'Autoceste FBiH' i 'Autoputevi RS', iskomunicirali su s korisnicima nove mogućnosti kroz društvene mreže i medijskom kampanjom popratili uvezivanje elektronske naplate cestarine, a značajno je i da se prilagodba postojećih uređaja za elektronsku naplatu cestarine ne naplaćuje korisniku, i samim tim ostvarena je odlična pogodnost za korisnike", ističe Lasić i dodaje da korisnici na svakom naplatnom mjestu mogu prilagoditi TAG uređaj.

Ističe da postoji inicijativa, kao i da je nedavno potpisan i Memorandum o saradnji između "Autocesta FBiH" i "Hrvatskih autocesta".

"Nadamo se da ćemo u budućnosti uspjeti uvezati elektronsku naplatu cestarine, baš kao što smo učinili i s JP 'Autoputevi RS'", zaključio je Lasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije