Društvo

Korisnici penzije iz RS i Hrvatske više ne moraju slati potvrde o životu

Korisnici penzije iz RS i Hrvatske više ne moraju slati potvrde o životu
Foto: Ilustracija | Korisnici penzije iz RS i Hrvatske više ne moraju slati potvrde o životu

MOSTAR – Korisnici penzije iz Federalnog zavoda MIO/PIO koji imaju prebivalište na području Republike Hrvatske i Republike Srpske više nisu u obvezi Federalnom zavodu dostavljati potvrde o životu.

Naime, kako je u sistem razmjene podataka preko Agencije za identifikacione isprave, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) u potpunosti pouzdan, rukovodstvo Federalnog zavoda odlučilo je korisnike s područja RS osloboditi obaveze slanja potvrde o životu.

Ubuduće ćemo činjenicu smrti korisnika utvrđivati putem razmjene podataka sa spomenutom državnom agencijom, saopštila je Kancelarija za odnose s javnošću Federalnog zavoda MIO/PIO.

Takođe, korisnicima penzije iz Federalnog zavoda koji su nastanjeni na području Republike Hrvatske činjenicu smrti zavod će utvrđivati putem razmjene podataka s Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje (HZMO), te se stoga korisnici s područja RH oslobađaju obveze slanja potvrde o životu.

Inače, potvrda o životu služi kao dokaz da je korisnik penzije živ i nije stupio u radni odnos, te slanje iste ostaje obaveza svim korisnicima koji žive izvan Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Potvrda o životu šalje se jednom godišnje, na kraju godine, i kao takva omogućava nesmetano korištenje prava na penziju tokom godine koja slijedi, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije