Društvo

Korisnicima koji odbijaju priključak prijete sankcijama

Korisnicima koji odbijaju priključak prijete sankcijama
Foto: Ustupljena fotografija | Korisnicima koji odbijaju priključak prijete sankcijama

SANSKI MOST - Javno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" u Sanskom Mostu zaprijetilo je da će protiv vlasnika domaćinstava, koji još uvijek odbijaju da se priključe na izgrađenu kanalizacionu mrežu, poduzeti zakonom propisane mjere.

Iz ovog preduzeća ističu kako se radi o zakonskoj obavezi koja je propisana odlukama lokalnih organa vlasti.

"Kada se izgradi javna kanalizacija u naseljima ili dijelovima naselja u kojima nije postojala, korisnici su dužni da instalacije, građevine i uređaje prilagode odredbama ove odluke, te se u roku od šest mjeseci priključe na mrežu o svom trošku. Ovim putem pozivamo građane u naseljima gdje je izgrađena javna kanalizaciona mreža da se jave u upravu preduzeća kako bi podnijeli zahtjev za priključak na mrežu i zaključili ugovor", navode iz pomenutog preduzeća.

Prema procjenama, na području općine Sanski Most još oko 40 posto domaćinstava nije priključeno na izgrađenu kanalizacionu mrežu.

"U saradnji s općinskom inspekcijom krenućemo u kontrolu takvih domaćinstava i njihovim vlasnicima poslaćemo preporučena pisma s ugovorima. To nam je prioritet u ovom trenutku, a prema onim vlasnicima koji i dalje budu odbijali da se priključe poduzećemo zakonom propisane mjere. Svako domaćinstvo, ukoliko za to postoje uslovi, obavezno je da se priključi na kanalizacionu mrežu", navode iz ovog preduzeća.

U proteklim godinama kanalizaciona mreža je izgrađena u većem dijelu gradskog područja, ali veliki broj građana nije raspoložen da se priključi na nju, iako bi tako riješili postojeće probleme sa septičkim jamama ili sa ispuštanjem otpadnih voda u Sanu ili njene pritoke. Također, nastavak izgradnje kanalizacionog sistema zavisi od sredstava koja budu prikupljena po osnovu korištenja ove infrastrukture, a tu je i problem poskupljenja komunalnih usluga.

"Ukoliko budemo ostvarili veću naplativost, moći ćemo cijenu usluga zadržati na sadašnjem nivou, a istovremeno ostvariti značajne efekte po zaštitu životne okoline", navode iz ViK-a Sanski Most.

Prema njihovim riječima, enormno poskupljenje električne struje, energenata i repromaterijala dovelo je ovo preduzeće u nezavidnu ekonomsku situaciju, ali još uvijek ne razmišljaju o poskupljenju komunalnih usluga koje pružaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije