Društvo

Korona dodatno pogoršala položaj osoba sa invaliditetom

Korona dodatno pogoršala položaj osoba sa invaliditetom
Foto: Ilustracija | Korona dodatno pogoršala položaj osoba sa invaliditetom

BANJALUKA - Život osoba sa invaliditetom u Republici Srpskoj, iako je generalno veoma težak, još više je otežan situacijom izazvanom pandemijom virusa korona.

To je za "Nezavisne novine" potvrdila Tanja Mandić Ðokić, predsjednica Udruženja žena sa invaliditetom "Nika", koja je i sociolog konsultant za pitanja društveno marginalizovanih grupa.

"Položaj osoba sa invaliditetom je nezadovoljavajući. Lica sa invaliditetom u RS teže da se naše zakonodavstvo uskladi s Međunarodnom konvencijom osoba sa invaliditetom, koju je BiH kao država potpisala", rekla je Mandić Đokićeva.

Prema njenim riječima, socijalni položaj lica sa invaliditetom u RS je veoma težak.

"Zapošljavanje, ako nije nazadovalo u zadnjih deset godina, nije ni napredovalo. Potrebno je da se sastanu stručnjaci iz oblasti rehabilitacije, sociologije i psihologije kako bi se napravio plan da se pristupi ovom problemu, pa bismo imali obrazovane zaposlene osobe sa invaliditetom", dodala je Mandić Đokićeva.

Posebno je bitno naglasiti, kako Mandić Đokićeva kaže, zdravstvenu zaštitu u doba pandemije.

"Zdravstveni sistem nije optimalno prilagođen osobama sa invaliditetom. Razumljivo je da je pandemija u toku, ali zdravstvene usluge nisu bile ni prije baš dostupne", istakla je Mandić Đokićeva.

Kako Mandić Đokićeva kaže, društvena grupa, koja je jedna od najsiromašnijih grupa, još više biva pogođena ovakvom situacijom u vrijeme pandemije.

"Kad je neka društvena grupa već ugrožena i na marginama je, onda ove krizne situacije poput pandemije virusa korona samo pogoršavaju to stanje. Radi se i o tome da o licima sa težim oblika invaliditeta brinu članovi porodice te su ta lica dodatno izložena mogućnosti obolijevanja od virusa, jer osoba koja se zarazi, a brine se o licu sa invaliditetom, i dalje mora da se brine o njemu i tako tu osobu dovodi u opasnost", dodala je Mandić Đokićeva.

Povodom obilježavanja današnjeg Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, predsjednik Vlade RS Radovan Višković rekao je da će Vlada raditi na kreiranju zakona koji će unaprijediti položaj lica sa invaliditetom u Srpskoj i olakšati im život.

"U proteklom periodu donosili smo određena zakonska rješenja koja su išla u pravcu poboljšanja, ili materijalnog položaja ovih kategorija, ili rješavanja određenih pitanja. Sada ima potrebe da se to još dorađuje i proširuje", rekao je Višković nakon sastanka sa predstavnicima Koordinacionog odbora organizacija osoba sa invaliditetom RS.

Zahvalnost za pomoć tokom pandemije virusa korona Vladi Srpske uputila je Gospava Rađen Radić, predsjednica Upravnog odbora Koordinacionog odbora organizacija osoba sa invaliditetom RS.

"Premijer je imao razumijevanja da podrži populaciju koja je u izuzetnoj potrebi u svakodnevnom životu, a posebno u vanrednim okolnostima. Funkcionalnost i samostalnost tih porodica je ipak tih dana bila unaprijeđena zahvaljujući podršci Vlade Srpske", rekla je Rađen Radićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije