Društvo

Korona opet digla cijene šišanja i manikira

Korona opet digla cijene šišanja i manikira
Foto: Ilustracija | Korona opet digla cijene šišanja i manikira

BANJALUKA, BIJELJINA - U pojedinim frizerskim i kozmetičkim salonima u RS došlo je do drugog talasa poskupljenja usluga, ali i iz drugih salona najavljuju da bi uskoro mogli da promijene svoje cjenovnike ukoliko se situacija u narednom periodu ne vrati u normalu.

Dragica Arsić, predsjednica Udruženja frizera i kozmetičara grada Banjaluke, kazala je za "Nezavisne" da su u pojednim salonima korigovane cijene dva puta od kada su počeli s radom.

"Nisu svi saloni, ali veliki dio njih na području Banjaluke dva puta je dizao cijene svojih usluga", kazala je Arsićeva i dodala da trenutno nije momenat, a ni vrijeme da podignu cijene svojih usluga.

"U ovom momentu to može biti pogubna odluka, jer u cijeloj ovoj sitauciji podizanjem cijena mogu samo da ostanu bez mušterija", naglašava Arsićeva.

Iz jednog salon u Banjaluci ističu da su bili primorani da podignu cijene svojih usluga upravo zbog toga jer je manji obim posla.

"Podigli smo cijene šišanja i feniranja, koje su bile od 12 do 15 KM, a sada je to 18 KM", kažu u jednom frizerskom salonu u Banjaluci.

Iz kozmetičkog salona u Bijeljini ističu da su podigli cijene usluga za 20 odsto, jer bi, inače, bili prinuđeni da daju otkaze radnicima.

Sa druge strane, iz salona ljepote "Princess" Banjaluka ističu da još nisu dizali cijene svojih usluga, ali razmišljaju da to urade u nekom narednom periodu.

"Iako su cijene iste kao i prije pandemije izazvane virusom korona, osnova za to imamo", kazali su iz ovog salona.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON Prijedor, istakla je da frizerski i kozmetički saloni nemaju nikakvo opravdanje za veće cijene.

"Oni će to najbolje osjetiti, jer podizanjem cijena oni sami ostaju bez mušterija", kazala je Marićeva za "Nezavisne". Prema njenim riječima, slična je situacija i u Prijedoru, gdje su pojedini saloni digli cijene svojih usluga.

"Sad je to pitanje tržišne trke, gdje će nakon ove cijele situacije preživjeti samo oni saloni koji bukavalno uspiju sačuvati svoje mušterije", zaključila je Marićeva.

Lazo Šešić, predsjednik Zanatsko-preduzetničke komore RS, ističe da nema potrebe da pojedine uslužne djelatnosti dignu cijene svojih usluga.

"Nisu u pitanju samo frizeri i kozmetički saloni, već cijene ne bi trebalo da dižu ni mesari ni ugostitelji jer svaki rast cijena samo je udar na džep građana", kazao je Šešić.

Sa druge strane, u ugostiteljstvu nije došlo do poskupljenja, jer, kako kaže Dalibor Šajić, predsjednik Udruženja poslodavaca u oblasti ugostiteljstva i turizma u RS, određeni ugostitelji vrše nivelaciju cijena odnosno spuštaju cijene i prilogođavaju se trenutnom tržišu.

"Nama je prijeko potrebno da nam se produži radno vrijeme, barem do 24 sata, jer bi se time barem malo popravila situacija i prihodi s obzirom na to da dolaze ljetni dani i da ljudi izlaze tek poslije 21 čas", kazao je Šajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije