Društvo

Koronom zaraženi i političari u BiH

Koronom zaraženi i političari u BiH
Foto: Pixabay | Koronom zaraženi i političari u BiH

SARAJEVO, ŽIVINICE, BANJALUKA - Broj zaraženih virusom korona u BiH danas je povećan za 77, a među onima koji su proteklog vikenda objavili da su pozitivni ili su u izolaciji je i nekoliko političara.

Jedan od njih je Elmedin Konaković, poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo i lider Naroda i pravde, koji je na svom Facebook profilu objelodanio da je pozitivan na virus korona.

"Rezultat testa na COVID-19 koji sam uradio je pozitivan. Kod kuće sam u izolaciji, u kontaktu s ljekarima. Temperature nema već dva dana, fizički se osjećam dobro i pridržavam se uputa. Čuvajte se, COVID je još tu", napisao je na profilu Konaković.

Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva BiH, nalazi se u samoizolaciji zbog kontakta sa zaraženom osobom i biće testiran u utorak.

On je u petak u Živinicama bio na nekoliko događaja kojima je prisustvovao i predsjedavajući Gradskog vijeća Nail Jusić, za koga se kasnije ispostavilo da je pozitivan na virus korona.

U izolaciji su i svi članovi Komšićevog kabineta koji su s njim bili u posjeti Živinicama. Komšić je i u martu bio u 14-dnevnoj samoizolaciji, kada se vratio iz službene posjete Kanadi. U Jusićevom društvu, osim Komšića, bili su i Denijal Tulumović, premijer Tuzlanskog kantona, te Samir Kamenjaković, gradonačelnik Živinica.

Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS, izjavio je za Srnu da je trenutna epidemiološka situacija u RS pod kontrolom, iako broj zaraženih virusom korona raste.

"Pogoršanje epidemiološke situacije u skladu s odlukama Republičkog štaba za vanredne situacije može voditi ka uvođenju restriktivnih mjera, odnosno vraćanju na stare", pojasnio je Zeljković.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS saopšteno je da je od posljednjeg epidemiološkog izvještaja virus korona u RS potvrđen kod još 35 osoba, od testiranih 278 uzoraka.

"Devet osoba je iz Mrkonjić Grada, pet iz Prijedora, četiri iz Srpca, po tri iz Doboja i Gradiške, po dvije iz Čelnica, Bratunca i Pala i po jedna iz Laktaša, Banjaluke, Petrova, Zvornika i Rogatice", stoji u saopštenju.

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo, za 24 sata u FBiH testirano je 518 uzoraka, a 42 su pozitivna.

"Novi slučajevi registrovani su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Unsko-sanskom, Srednjobosanskom i Kantonu Sarajevo", saopšteno je iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo.

U Sanskom Mostu je preminuo pacijent zaražen virusom korona, što je 10. smrtni slučaj u Unsko-sanskom kantonu od izbijanja epidemije.

"Deset osoba u Kantonu Sarajevo zaraženo je virusom korona u toku vikenda", saopšteno je iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Zbog povećanja broja novozaraženih u Kantonu Sarajevo i potvrđenog slučaja virusa u Gerontološkom centru, naložena je privremena zabrana posjeta svim socijalnim ustanovama i staračkim domovima, s primjenom od 21. juna.

Dosad je u RS potvrđeno 1.845 slučajeva virusa korona, testirano je 33.870 osoba, oporavilo se njih 1.250, a preminulo 119.

U FBiH dosad je potvrđen virus korona kod 1.561 osobe, testirano je 47.785 uzoraka, oporavljena su 992 pacijenta, a 46 osoba je preminulo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije