Društvo

Korupcija u kojoj je valuta seks

Korupcija u kojoj je valuta seks
Foto: Ustupljena fotografija | Korupcija u kojoj je valuta seks

TUZLA - Ulična akcija povodom kampanje "Seksualna iznuda je korupcija. Prekinimo ćutanje!" održaće se u Tuzli na Trgu slobode, 23. februara (petak), od 11.30 do 13 časova, a organizuje je Helsinški parlament građana Banjaluka u saradnji sa Građanskim pokretom "Buđenje".

"Na Trgu slobode biće postavljen i štand sa promotivnim materijalnom, a cilj ulične akcije je da detaljnije upoznamo građane/ke Tuzle i okolih mjesta sa terminom seksualne iznude/ucjene u javnom i privatnom sektoru, te nastojanjima da seksualna iznuda bude inkorporirana u zakonodavne politike", saopštili su organizatori.

Seksualno iznuđivanje (sextortion) je spoj seksualnog uznemiravanja i korupcije, odnosno rodno određeni oblik korupcije, koji kao takav još nije formalno-pravno prepoznat u zakonima u Bosni i Hercegovini.

"Važno je istaći da je seksualna iznuda spoj seksualnog uznemiravanja i zloupotrebe povjerene vlasti (korupcije). Umjesto novca u ovoj vrsti korupcije se seks koristi kao valuta. Dakle, na jednoj strani imamo one kojima je povjerena vlast (moć, autoritet), a na drugoj strani često ranjive kategorije koje su obično u podređenom položaju", dodaje se u saopštenju.

Biće predstavljeni i rezultati novog "Istraživanja o rasprostranjenosti seksualnog iznuđivanja u društvu", kao i "Analiza propisa u vezi seksualne iznude".

Ispitanici/e su tokom istraživanja istakli kao razloge za seksualnu iznudu: radi unapređenja na poslu, zbog stupanja u radni odnos/zapošljavanje, radi polaganja ispita i slično.

Analiza propisa odnosila se na više zakona na nivou BiH, RS i FBiH u koje je moguće, ukoliko bude volje izvršne i zakonodavne vlasti, integrisati i seksualnu iznudu.

Podsjećamo, ulične akcije su već organizovane u Sarajevu, Bijeljini, Banjaluci, Zenici i Modriči.

Ova aktivnost realizuje se u okviru projekta "Građani/ke u borbi protiv tihe korupcije", podržanog od strane CCI-ja i USAID-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije