Društvo

Kovač: Od početka epidemije povećava se broj korisnika Crvenog krsta

Kovač: Od početka epidemije povećava se broj korisnika Crvenog krsta
Foto: Arhiva N.N. | Kovač: Od početka epidemije povećava se broj korisnika Crvenog krsta

Generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske Snježana Kovač izjavila je da je u svim opštinskim i gradskim organizacijama značajno povećan broj korisnika od kada je počela epidemija virusa korona.

"Mnogo ljudi se našlo na rubu egzistencije u ovom vremenu jer su firme prestale sa radom, a radnici privremeno ili trajno ostali bez izvora prihoda. Mnogi od njih su postali korisnici naših usluga tražeći pomoć zbog teške situacije", rekla je Kovačeva Srni.

Ona je rekla da je Crveni krst RS sve što je imao na raspolaganju dijelio stanovništu i bolnicama širom Srpske, a za potrebe karantinskog smještaja u 23 lokalne zajednice uputio je veliki broj ćebadi, kreveta, šatora i vreća za spavanje.

Kovačeva je istakla da su rad Crvenog krsta Srpske prepoznali i predsjednik RS Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, kao i resorni ministar Alen Šeranić, koji su izrazili zahvalnost ovoj organizaciji za sve što radi i što je uradila tokom pandemije.

Ona je podsjetila da je Crveni krst, odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije i premijera Radovana Viškovića, određen za prihvat svih donacija za vrijeme epidemije, te da je uspješno odgovorio zadatku.

"Iako smo se borili protiv nevidljivog neprijatelja, zahvaljujući profesionalno zaposlenim i volonterima u svim opštinskim i gradskim organizcijama, odgovorili smo zadatku. Svi su aktivni i daju svoj humanitarni doprinos", rekla je Kovačeva nakon sjednice Skupštine Crvenog krsta na Palama.

Ona je istakla da su zemlje članice pokreta Crvenog krsta pokazale veliku humanost tokom pandemije i do kraja maja poslale pomoć u iznosu oko milion KM.

"Prvu zaprimljenu donaciju zaštitne opreme od Crvenog polumjeseca Turske distribuisali smo u sve opštinske i gradske organizacije kako bi zaštitili osoblje i volontere dok obavljaju svoje humanitarne zadatke. Određena količina zaštitne opreme upućena je i u nekoliko ustanova u Srpskoj", podsjetila je Kovačeva.

Kovačeva kaže da će Crveni krst nastaviti da pruža pomoć onima kojima je potrebna, te da su volonteri uvijek na usluzi svima, pogotovo starijoj populaciji koja sve češće traži pomoć u nabavci lijekova i hrane.

Na sjednici je usvojen izvještaj o radu, izvještaj o finansijsko-materijalnom poslovanju Crvenog krsta za prošlu godinu, izvještaj nadzornog obora i izvještaj o aktivnostima strukture Crvenog krsta tokom pandemije uzrokovane virusom korona, a donesena je i odluka o dodjeli priznanja Crvenog krsta RS.

Donesena je i odluka o dodjeli Povelje Crvenog krsta RS - posthumno preminulom sekretaru Đoki Mihajloviću, te usvojen prijedlog za dodjelu priznanja Republike Srpske - posthumno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije