Društvo

Kovid bolnica sa 350 kreveta na lokaciji Hirurgije

Kovid bolnica sa 350 kreveta na lokaciji Hirurgije
Foto: Srna | Kovid bolnica sa 350 kreveta do decembra na lokaciji Hirurgije

BANJALUKA - Kovid bolnica u starom objektu Hirurgije u centru Banjaluke, čija je adaptacija u toku, biće opremljena s 350 kreveta i dvije operacione sale, a u njoj bi početkom decembra trebalo da počnu prijem i liječenje oboljelih od kovida-19.

Rekao je ovo danas Vlado Đajić, generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS (UKC RS), dodajući da će radovi biti završeni do sredine novembra, nakon čega će biti potrebno 10 do 15 dana da se unese oprema, te se početak rada na ovoj lokaciji očekuje početkom decembra.

Podsjetio je da je prije pola godine u djelimičnu adaptaciju ovog objekta uloženo oko 600.000 KM te da su u jednom trenutku na ovoj lokaciji bila smještena 194 pacijenta.

"Analize i predviđanja svjetskih stručnjaka nisu optimistične, jer se očekuje ukrštanje influence i virusa korona i samim tim veliki broj pacijenata tokom jeseni i zime. Za nas to znači i veliki broj hospitalizovanih, te veliki broj onih s teškom kliničkom slikom", rekao je Đajić.

Dodao je da će u ovom objektu biti rezervni položaj za zbrinjavanje pacijenata pozitivnih na virus korona.

"Pred nama je veliki zadatak da pronađemo sredstva za opremanje objekta, što podrazumijeva nabavku kreveta, medicinsku opremu, dijagnostičke i laboratorijske aparate, svu potrebnu kancelarijsku opremu, ali i da s Paprikovca preusmjerimo 700 zdravstvenih i pomoćnih radnika", objasnio je Đajić.

Istakao je da će to biti izazov za organizaciju te zahvalio svim radnicima UKC-a koji su u dosadašnjem periodu pandemije radili maksimalno odgovorno i posvećeno.

Dodao je da je Vlada RS za sanaciju starog objekta Hirurgije obezbijedila 1,3 miliona KM bez PDV-a.

Naveo je da će biti adaptirana površina od 5.700 kvadratnih metara, a da je cijena sanacije jednog kvadratnog metra oko 236 KM, što je, kako je rekao, ispod svake tržišne cijene.

Istakao je da će, kada prođe pandemija, na ovu lokaciju biti preseljena Klinika za ginekologiju i akušerstvo i Klinika za dječje bolesti, da bi mogla početi rekonstrukcija njihovog objekta na Paprikovcu.

Iz UKC-a su naveli da su za obezbjeđivanje minimuma uslova za boravak pacijenata bili neophodna sanacija krova, zamjena stolarije, zamjena dotrajalih instalacija te zamjena podnih i plafonskih obloga.

"S funkcionalne strane osnovni nedostatak ovog objekta bio je manjak sanitarnih čvorova, toalet-kabina i tuševa, te je ovom sanacijom postignuto da na svakoj etaži ima 12 toaleta i 10 tuševa", rekli su u UKC RS.

Dodali su da je bilo nekoliko poteškoća s adaptacijom ovog prostora, jer je riječ o trošnom i starom objektu.

"Prilikom postavljanja nove stolarije i uklanjanja stare zidovi objekta su se urušavali, što je stvaralo dodatni trošak izvođaču. I prilikom postavljanja sanitarnih čvorova, toalet-kabina i tuševa dolazilo je do pucanja vodovodnih i kanalizacionih cijevi", naveli su iz UKC RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije