Društvo

Kredit od 10 miliona evra za Bolnicu Zenica

Kredit od 10 miliona evra za Bolnicu Zenica
Foto: Srna | Kredit od 10 miliona evra za Bolnicu Zenica
Srna

ZENICA - Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i direktor Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Jan Braun potpisali su danas u Sarajevu sporazum o kreditu za projekat poboljšanja energetske efikasnosti u Bolnici Zenica u vrijednosti od 10.000.000 evra.

Bevanda i Braun potpisali su i sporazum o investicionom grantu EU u iznosu od 1.000.000 evra. 

Izražavajući zadovoljstvo zbog dobre saradnje BiH sa EBRD-om, Bevanda je rekao da će na osnovu danas potpisanog ugovora biti obezbijeđeni bolji uslovi za pacijente u zeničkoj bolnici. 

"Ovim kreditom biće finansiran sistem grijanja koji povećava energetsku efikasnost, pa će osim smanjenja zagađenosti biti smanjeni i troškovi za grijanje", naveo je ministar finansija i trezora BiH. 

Bevanda je precizirao da je rok otplate ovog kredita 15 godina uz tri godine grejs perioda, kamata je promjenjiva, šestomjesečni euribor plus jedan odsto marže. 

On je naglasio da je i ovaj aranžman realizovan u duhu dobre prakse EBRD-a jer ga prati grant od milion evra, na čemu je zahvalio ovoj finansijskoj instituciji. 

Braun je naglasio da će realizacija ovog projekta pospiješiti energetsku efikasnost u Zenici, podići kvalitet vazduha, te poboljšati grijanje zimi i hlađenje prostorije u kantonalnoj bolinici ljeti. 

"Važno je naglasiti da će biti formirana i kompanija za distribuciju gasa u Zenici", rekao je Braun.

Prema njegovim riječima, u planu je i realizacija akcionog plana u sferi ekologije, čiji je cilj "Zenica–zeleni grad". 

On je zahvlio i čestitao Bevandi i njegovim saradncima, kao i rukovodstvu Zeničko-dobojskog kantona na saradnji, te EU na tehničkoj pomoći. 

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević rekao je da je ovo izuzetno značajan projekat za zeničku bolnicu, kao i 450.000 građana koji žive na ovom prostoru. 

On je naglasio važnost razvoja eko-sistema u kantonu, kao i efikasnije poslovanje bolnice, smanjenje troškova i bolju zdravstvenu zaštitu građana. 

I Galijašević je zahvalio za podršku Ministarstvu finansija i terzora BiH, EBRD-u i EU iskazanu Kantonalnoj bolnici u Zenici.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije