Društvo

Kriminalizacija klevete nije sporna za Ustavni sud Srpske

Kriminalizacija klevete nije sporna za Ustavni sud Srpske
Foto: Velibor Tripić | Kriminalizacija klevete nije sporna za Ustavni sud Srpske

BANJALUKA - Ustavni sud Republike Srpske nije prihvatio inicijativu za ocjenjivanje ustavnosti člana 208a. i 208b. Krivičnog zakonika Republike Srpske, kojim su kriminalizovani kleveta i iznošenje ličnih i porodičnih prilika.

U pitanju je, podsjetimo, inicijativa banjalučkih advokata Aleksandra Jokića i Jovane Kisin Zagajac, za ocjenjivanje ustavnosti člana 208a. i 208b. Krivičnog zakonika Republike Srpske.

"Razmatrajući ustavnost navedenih članova kojima su kleveta i iznošenje ličnih i porodičnih prilika određene kao krivična djela za koja je propisana novčana kazna, Ustavni sud je ocijenio da osporene odredbe nisu u suprotnosti sa ustavnim načelom vladavine prava", naveli su iz Ustavnog suda Republike Srpske.

Po ocjeni Suda, kako se dodaje, krivičnopravna odgovornost za osporena krivična djela ne može se dovoditi u vezu sa građanskopravnom odgovornošću za klevetu iz Zakona o zaštiti od klevete, s obzirom na to da se radi o dva potpuno različita oblika pravne odgovornosti i da propisivanje oba vida zaštite predstavlja pitanje zakonodavne politike u ostvarivanju zaštite osnovnih prava i sloboda čovjeka.

Pored toga, dodaju iz Ustavnog suda Republike Srpske, osporene odredbe imaju nivo preciznosti koji dozvoljava da se u razumnoj mjeri mogu predvidjeti ponašanja i posljedice ponašanja koja su inkriminisana.

"Takođe, u pogledu tvrdnje da je zakonodavac osporenim propisivanjem ograničio slobodu izražavanja iz člana 10. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, Ustavni sud je ocijenio da sloboda izražavanja nije apsolutno pravo i da je miješanje u pravo na slobodu izražavanja moguće u skladu sa stavom 2. člana 10. Evropske konvencije", navode iz Ustavnog suda Republike Srpske.

U konkretnom slučaju, kako dodaju, "miješanje u pravo na slobodu izražavanja propisano je na osnovu Zakona, temeljem ustavnog ovlašćenja zakonodavca".

"Sud je ocijenio da je miješanje u pravo na slobodu izražavanja usmjereno ostvarenju legitimnog cilja, jer se osporenim odredbama štite pravo na ljudsko dostojanstvo, čovjekovu privatnosti i lični i porodični život iz člana 13. Ustava, te da ova prava predstaljaju interakciju janopravnih i privatnopravnih elemenata, budući da se radi o pravom zaštićenim ličnim dobrima, ali i etičkim vrijednostima koje imaju važnost za jedno demokratsko društvo i koje su inkorporisane u ovu ustavnu normu", navode iz Ustavnog suda Republike Srpske.

Takođe, Sud je, dodaje se u saopštenju, cijenio da osporeno propisivanje samo po sebi nije dovoljno da se može zaključiti da je takvo miješanje u pravo na slobodu izražavanja neproporcionalno legitimnom cilju koji se želi ostvariti.

"U vezi s tim, Sud je imao u vidu prirodu i visinu zaprijećenih sankcija, jer se radi isključivo o novčanim kaznama za navedena krivična djela čija je visina precizno određena i to na razumnom nivou, pogotovo kad se ima u vidu opšti minimum i maksimum novčane kazne predviđen Krivičnim zakonikom Republike Srpske", navode iz Ustavnog suda Republike Srpske.

Jovana Kisin Zagajac kaže da bi naivno bilo izjaviti da nije očekivala ovakav ishod. Nada se da će obrazloženje biti bazirano na članu Ustava na kojem inicijativa počiva, a to je član 25. i 26. Ustava koji garantuje slobodu izražavanja i eksplicitno propisuje da se ona može ograničiti putem demantija i naknade štete, a ne krivičnim progonom. Kisin Zagajac ističe da se sažetak koji je od danas dostupan javnosti bazira na članu 13. Ustava što je, kako ona dodaje, potpuno promašena tema. 

"Zahtjev inicijative je zaštita slobode govora, a ne zaštita nečijeg ugleda i časti te je stoga bespredmetno odluku zasnivati na članu koji nije ni bio predmet inicijative.  Ugled i čast, kao vrijednosti koje Ustavni sud spominje, već uživaju zaštitu kroz odredbe Zakona o zaštiti od klevete i Zakona o obligacionim odnosima", poručuje Kisin Zagajac u izjavi za "Nezavisne novine".

Prema njenim riječima, pitanje na koje je Ustavni sud bio dužan da odgovori jeste - da li ugled i čast mogu imati dvostruku, i građansku i krivičnu zaštitu, a sloboda govora, onako kako Ustav propisuje, nijednu. 

"Pravni standardi koje je uspostavio Evropski sud za ljudska prava nedvosmisleno upućuju da se ovdje radi o neproporcionalnom miješanju države u slobodu javnog izražavanja i da država daje primat zaštiti ugleda i časti u odnosu na slobodu javnog izražavanja, što je striktno zabranjeno. Postavlja se pitanje onda kako je Ustavni sud mogao donijeti zaključak suprotan pravnim standardima proizašlim iz Evropske konvencije o ljudskim pravima ukoliko se sam Ustav Republike Srpske u članu 49. poziva na te iste pravne standarde", primjećuje Kisin Zagajac.

U konačnici, bez obzira na suštinu odluke, ona očekuje da Ustavni sud kvalitetnim obrazloženjem odbrani svoj stav jer je, dodaje, "inicijativa vrlo detaljno i brižljivo obradila predmetnu pravnu situaciju iz više uglova, kroz više poglavlja".

"Minimalno što očekujemo jeste kvalitet odluke koja će dati odgovor i obrazloženje na sve aspekte podnesene inicijative. Jedino bi tako, i pored neslaganja po ovom pravnom pitanju, Ustavni sud odbranio dignitet institucije najvišeg pravnog ranga. Stoga se iskreno nadam da će obrazloženje odluke sadržiti mnogo više pravnih argumenata od ovih koje smo pročitali danas", rekla je Kisin Zagajac za "Nezavisne novine".

Jokić je za "Nezavisne novine" rekao da će komentar na odluku Ustavnog suda Srpske moći dati tek kada je pročita.

Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka, smatra da će ovakva odluka Ustavnog suda Republike Srpske razočarati ne samo novinarsku zajednicu, nego i sve građane.

"Nadali smo se da će Ustavni sud Republike Srpske prihvatiti našu inicijativu za ocjenu ustavnosti posljednjih izmjena Krivičnog zakonika. Smatramo da je Ustavni sud trebao temeljitije da procijeni zahtjev za ocjenu ustavnosti koji su podnijeli advokati koji predstavljaju medijsku zajednicu", rekao je Vukelić za "Nezavisne novine".

On smatra da je Ustavni sud Republike Srpske ovog puta išao linijom manjeg otpora, na način da se ne zamjera poslanicima u Narodnoj skupštini odnosno predstavnicima vladajuće koalicije u Srpskoj.

"Problem i dalje ostaje. Mi se nećemo predati. Razmotrićemo koje korake ćemo dalje preduzeti. Sigurno je da se sa ovakvom odlukom Ustavnog suda Republike Srpske nećemo pomiriti", rekao je Vukelić za "Nezavisne novine".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije