Društvo

Kriminalizacija klevete ugušila bi slobodu izražavanja u Srpskoj

Kriminalizacija klevete ugušila bi slobodu izražavanja u Srpskoj
Foto: ilustracija | Kriminalizacija klevete ugušila bi slobodu izražavanja u Srpskoj

BANJALUKA - U Republici Srpskoj bi kleveta uskoro mogla da bude tretirana kao krivično djelo, a prema nezvaničnim informacijama, ovaj scenario priprema se putem izmjena Nacrta zakona o zaštiti od klevete RS.

Međutim, iz Ministarstva pravde RS u odgovoru "Nezavisnim novinama" negiraju ove informacije i poručuju da nikakve izmjene nisu predviđene.

Ukoliko bi se ipak desilo da se kleveta vrati u krivično zakonodavstvo RS, iz civilnog sektora upozoravaju da bi na taj način na udaru bili sloboda kritike i izražavanja, dok nadležni poručuju da bi ovo bilo dobro zakonsko rješenje.

Da se ne radi o praznoj priči javnost je mogla da se uvjeri i na sjednici Narodne skupštine RS, održanoj u februaru 2022. godine, kada je tokom rasprave o izvještaju o radu Pravobranilaštva RS Milimir Govedarica, aktuelni republički pravobranilac, odgovarajući na pitanja narodnog poslanika Nebojše Vukanovića poručio da očekuje da se ovo krivično djelo vrati u zakonske okvire.

"Meni je stvarno žao što je reformama Krivičnog zakonodavstva 2003. godine ukinuto krivično djelo - uvreda i kleveta. Mi ćemo se potruditi da se to krivično djelo ponovo vrati u krivično zakonodavstvo na nivou Republike Srpske", rekao je tada Govedarica.

Ipak, izvori "Nezavisnih novina" nezvanično tvrde da su izmjene u pripremi. Oni podsjećaju da se kleveta u nekim državama regiona, poput Srbije, već tretira kao krivično djelo, ali naglašavaju da se to tretira po privatnoj tužbi.

Kriminalizacijom klevete direktno se guši sloboda izražavanja i bilo kakva kritika sistema, upozorava Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka.

"To bi bio ogroman korak unazad. Bilo bi to gušenje slobode govora, misli, kritika, i to je ne samo opasnost za medijsku zajednicu, već za sve kritičare, na ljude koji misle drugačije, na nevladine organizacije i cijeli civilni sektor", kaže Vukelić za "Nezavisne novine" i dodaje da bi se eventualno uvođenje ovog krivičnog djela najviše ticalo upravo novinara.

"Imali smo već pokušaje da spriječe ljude da pišu o nečemu jer na suprotnoj strani od nas objektivnih medija su ljudi koji imaju neograničene resurse. Počelo je i izmjenama Zakona o javnom redu i miru, kada je i pored protivljenja medijske zajednice, svjetskih institucija i ambasada, javni prostor proširen i na internet. Umjesto da se ide ka ispunjavanju javno datih obećanja, kao što je na inicijativu Kluba novinara Banjaluka da se uvede posebno krivično djelo - napad na novinare napad na službeno lice, ili da se napravi bolji Zakon o slobodi pristupa informacijama, ide se u smjeru kriminalizacije klevete", naglašava Vukelić.

On dodaje da bi eventualna mogućnost da se zbog izrečenih riječi završi u zatvoru vodila isključivo totalitarnom režimu.

"Bez obzira što oni govore da to postoji u drugim evropskim državama, to se u EU ne primjenjuje, kao što se kod nas ne primjenjuje ni smrtna kazna iako je bila u zakonu. S ovako lošim institucijama sistema i pravosuđem velika je mogućnost da će se uvođenjem klevete kao krivičnog djela to često upotrebljavati", ističe Vukelić.

Da bi prije svega ovo bio udar na medije saglasna je i Tanja Topić, politička analitičarka. Ona kaže da bi nas ovakva odluka vratila godinama unazad.

"Ove inicijative ne iznenađuju jer zadnjih deset godina novinari i medijska zajednica se suočavaju sa pokušajima udara vlasti na ograničavanje slobode mišljenja. Vlast želi da disciplinuje novinare i medije i da ih još više otjera u polje autocenzure, u čemu je zaista dobrim dijelom i uspjela", ističe Topićeva za "Nezavisne novine".

Dragan Todorović iz Centra za ljudska prava Banjaluka kaže da su sve primjedbe na vraćanje klevete u rang krivičnog djela opravdane.

"Samo rješenje da kleveta bude tretirana kao krivično djelo ne mora biti loša u praksi, ali budući da se u našem državno-pravnom sistemu i mnogo blaži instituti zloupotrebljavaju, mislim da bi tim rješenjem to bilo iskorišćeno za gonjenje neistomišljenika, za dodatne pritiske na one koji trenutno kritikuju vlast", kaže Todorović za "Nezavisne".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije