Društvo

Kriza srezala broj mobilnih telefona

Kriza srezala broj mobilnih telefona
Kriza srezala broj mobilnih telefona

SARAJEVO, BANJALUKA - BiH je završila prvi kvartal ove godine s oko 3.418.000 korisnika mobilne telefonije, što predstavlja pad od 2,08 odsto u poređenju sa čertvrtim kvartalom prošle godine, objavio je stručni portal za telekomunikacije telecompaper.com.

Prema istom izvoru, na 100 stanovnika u BiH je krajem marta "dolazilo" 89 mobilnih telefona, a prema zvaničnim podacima Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), na kraju prošle godine na 100 stanovnika imali smo 91 ovaj savremeni uređaj.

Iz ovih podataka zaključuje se da je penetracija mobilne telefonije u BiH opala, a proteklih nekoliko godina bilježila je konstantan rast.

Naime, prema ranijim saopštenjima iz RAK-a, od 2010. pa sve do prošle godine povećavan je broj korisnika mobilnih telefona, a taj trend je, kako je to vidljivo u tekstu portala telecompaper.com, prekinut u prvom kvartalu ove godine.

Borci za zaštitu potrošača ističu da je očigledno da ljudi imaju i po dva ili tri broja odnosno telefona, te da čak i djeca danas imaju ove uređaje, a pritom i uvjeravaju da je na pad broja mobilnih korisnika uticala kriza u novčanicima bh. građana.

"Statistika govori da je novca sve manje, odnosno da je visina naših naknada za rad niska, što je sigurno i uticalo da bude smanjen broj korisnika mobilnih telefona", navodi Murisa Marić, izvršni direktor u Udruženju građana DON Prijedor.

Sa druge strane, telekom operateri su zadovoljni rezultatima njihovog poslovanja.

"Broj naših korisnika mobilne telefonije kreće se oko 1,4 miliona. Broj korisnika mobilne telefonije na kraju prve polovine 2015. godine porastao je za 1,22 odsto u odnosu na isti period 2014. godine. Poredeći podatke za prvu polovinu prošle i tekuće godine, najveći procenat rasta, što se tiče mobilne telefonije, bilježi se u segmentu postpaid usluga i iznosi 16,39 odsto", naglašava Milica Stojaković, portparol kompanije "M:tel".

Iz "BH Telecoma" navode da su, zaključno sa 31. decembrom prošle godine, imali 1.639.214 korisnika usluga "BH Mobile".

"U odnosu na isti period 2013. godine, zabilježen je rastući trend za ukupno 91.643 korisnika. Prema kvartalnom izvještaju RAK-a, 'BH Telecom' u prvom kvartalu tekuće godine u mobilnoj telefoniji ima učešće u broju korisnika od 44,98 odsto", naveli su iz "BH Telecoma", iz kojeg ističu da u cilju zadovoljenja telekomunikacijskih potreba, ali i praćenja svjetskih trendova, pripremaju nove ponude i stalne promotivno-prodajne akcije.

Iz HT "Eronet" navode da u prvom kvartalu tekuće godine bilježe trend porasta broja korisnika u odnosu na isti period lani. Dodali su da im je cilj da svojim korisnicima pruže najbolje usluge na tržištu i samim tim i u narednom periodu očekuju porast broja korisnika.

Dakle, danas na 100 građana dolazi blizu 90 mobilnih telefona, a zanimljivo je da je 2004. godine taj procenat iznosio tek oko 37 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije