Društvo

Kriza teško pogađa ranjive grupe

Kriza teško pogađa ranjive grupe
Foto: klimkin/Pixabay | Kriza teško pogađa ranjive grupe

BANJALUKA - U slučajevima globalne krize, grupe koje su već ranjive i marginalizovane bivaju gurnute još dalje na margine društva i njihov položaj se znatno pogoršava, ističe za "Nezavisne" Tanja Mandić Đokić, sociolog konsultant za prava ovih osoba u Banjaluci, povodom obilježavanja 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Prema njenim riječima, to se proteklih godina desilo i osobama sa invaliditetom u Srpskoj i FBiH, a od početka pandemije virusa korona primjetna je stagnacija u ranije pokrenutim procesima za poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom.

"Ovome treba pristupiti sistemski i multidisciplinarno, da se izjednačavanjem mogućnosti učestvovanja u zajednici lica sa invaliditetom bave sve institucije, jer je to pitanje svih njih. Suštinski, nema sistemskog pristupa i jedinstvene vladine kancelarije koja bi pratila progres u vezi s tim pitanjem", naglasila je Mandić Đokićeva.

Kako kaže, udruženja u Srpskoj se i dalje bave pristupačnošću, u smislu arhitektonskih barijera, ali navodi da je potrebno raditi na barijerama u komunikaciji, zbog nepristupačnosti informacijama itd.

"Još nemamo ni potpuni pristup obrazovanju, a jedan od velikih problema je pristup adekvatnim pomagalima. Težak je i položaj žena sa invaliditetom, koje su izložene najmanje dvostrukoj, a često i višestrukoj diskriminaciji", kazala je ona, dodajući da postoji Konvencija o pravima osoba sa invaliditetom koju je BiH potpisala 2009. godine, kada je međunarodnoj zajednici obećano da će ova država svoje zakonodavstvo uskladiti sa tom konvencijom.

"Nažalost, njena implementacija je vrlo trapava", istakla je Mandić Đokićeva.

Radovan Ristić, predsjednik Gradskog odbora Udruženja lica s invaliditetom Banjaluka, kaže da su oni u protekle dvije godine stekli pravo na invalidninu, ali ističe da ima grupa ljudi koja nije uspjela ostvariti to pravo.

"U Banjaluci ima pomaka, ali još treba raditi na poboljšanju servisa podrške za lica sa invaliditetom, jer to još nije dovoljno, tu su i dalje barijere", rekao je Ristić.

Dušica Lipovac, aktivistkinja u Pokretu osoba sa invaliditetom, kaže da je u posljednje vrijeme vidljivo da su osobe sa invaliditetom dosta aktivne u svojoj lokalnoj zajednici.

"Bitno je to što osobe sa invaliditetom pokreću inicijative kada je u pitanju pristupačnost institucijama kulture, kao i zdravstvenim ustanovama", rekla je Dušica Lipovac za "Nezavisne".

Ona kaže da se suočavaju sa problemima kada je u pitanju personalna asistencija, a s obzirom na to da se ona nalazi kao proširena usluga u Zakonu o socijalnoj zaštiti, a trebala bi, ističe, biti regulisana zakonom u svim opštinama Republike Srpske.

"Iako postoji Zakon o zapošljavanju i osposobljavanju osoba sa invaliditetom, tu još postoji problem sa stalnim zaposlenjem. Treba se više promovisati i raditi na ovom zakonu, jer ima dosta kvalifikovanih osoba sa invaliditetom koje još ne rade u struci i to baš zbog predrasuda poslodavaca", dodala je Dušica Lipovac.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije