Društvo

Pratite nas na Google news

Krizni štab u Tuzli izdao naredbu strankama, smanjen broj osoba na događajima

Krizni štab u Tuzli izdao naredbu strankama, smanjen broj osoba na događajima
Foto: Arhiva | Krizni štab u Tuzli izdao naredbu strankama, smanjen broj osoba na događajima
N.N.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije danas je u Tuzli zasjedao Krizni štab Kantonalnog ministarstva zdravstva. Naređeno je da političke stranke o održavanju skupova obavijeste policiju, a redukovan je i broj osoba koje mogu boraviti na svim događajima.

Sve evidentnije kršenje epidemioloških mjera za vrijeme predizbornih skupova u Tuzlanskom kantonu danas je dovelo do donošenja naredbi Kriznog štaba Ministarstva zdravstva.

Kako je za Klix.ba potvrdila predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK Dajana Čolić, na današnjem sastanku je zaključeno da se političkim strankama koje organiziraju predizborne skupove naređuje da najkasnije 24 sata prije održavanja skupa o tome obavijeste organe javnog reda i mira, odnosno policiju.

Od organa javnog reda i mira je zatraženo da redovno obilaze skupove, a u slučaju kršenja mjera poduzmu radnje koje su predviđene u takvim slučajevima.

Članovi Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK su pozvali inspekcije i policiju da aktivnije reaguju, kako bi se sačuvalo zdravlje stanovništva.

Nadležni u Tuzlanskom kantonu danas su redukovali i broj osoba koje mogu boraviti na skupovima u zatvorenom i otvorenom prostoru.

Sa dosadašnjih 100 na otvorenom prostoru, novom naredbom može biti maksimalno 80 osoba, dok je taj broj u zatvorenom sa 50 spušten na 40. Ovo se odnosi na sve skupove, pa i u ugostiteljskim objektima.

Epidemiološka situacija u Tuzlanskom kantonu iz dana u dan se usložnjava zbog sve većeg broja novootkrivenih slučajeva.

Konkretno, u posljednjem turnusu testiranja otkriveno je 120 pozitivnih na virus korona, a najviše osoba je u Tuzli 57.

Trenutno su aktivne 952 inficirane osobe, u COVID bolnici ih je 56, dok je na mehaničkoj ventilaciji pet pacijenata. U 24 sata četiri osobe su preminule.

(Klix.ba)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije