Društvo

Krupljani zaljubljeni u svoje mostove

Krupljani zaljubljeni u svoje mostove
Foto: Zlatan Čekić | Krupljani zaljubljeni u svoje mostove

BOSANSKA KRUPA - Smještena na obalama smaragdne ljepotice Une, Bosanska Krupa plijeni ljepotom i egzotičnim izgledom, a ono po čemu je, između ostalog, karakterističan ovaj gradić jesu drveni mostovi preko rijeke.

Tako je i danas panorama tog pitoresknog mjesta prepoznatljiva po staroj srednjovjekovnoj tvrđavi, koja se uzdiže na brdu iznad Une, te dva drvena mosta, koja su istinska atrakcija za turiste i putnike namjernike.

Prema istorijskim dokumentima, u prošlosti je bilo više takvih mostova, a danas su preostala dva, koja premoštavaju obale rijeke i služe za odvijanje pješačkog saobraćaja.

Ne postoje precizni podaci kada su sagrađeni, ali je to moglo biti u dalekoj prošlosti, jer su ove prostore naseljavali drevni Iliri, koji su živjeli u sojeničkim naseljima na Uni.

Najstariji prikaz ovakvog mosta nalazi se na drvenoj gravuri putopisca Benedikta Kuripešića, koji je 1531. godine pohodio ovaj kraj te naslikao prikaz tvrđave i naselja, kao i mosta koji ih povezuje sa suprotnom obalom. Smatra se da ovakav način gradnje potiče još iz perioda Osmanlija, koji su na početku gradili mostove za vojne potrebe, a kasnije su ih, razvojem naselja, prilagođavali civilnom životu.

Pretpostavlja se kako Otomani nisu gradili monumentalnije i skuplje mostove u područjima za koja nisu bili sasvim sigurni da će ih vojno zadržati, a upravo je ovaj prostor vijekovima bio na razmeđi carstava. Osnovu drvenih građevina čine piramidalne konstrucije ili nosači, čiji su temelji čvrsto zabijeni u riječno korito, a preko njih su položene jake grede koje su na površini podaskane. 

Sve je izgrađeno od rezane građe i čvrstog drveta, manje podložnog na uticaje vode i vremenskih prilika, a mahom se radi o kestenovoj i hrastovoj građi. Krupljani su posebno zaljubljeni u svoje mostove i odmah nakon što primijete oštećenja ili dotrajale dijelove, pristupa se procesu saniranja, tako da su u poslijeratnom periodu mostovi u više navrata obnavljani. Danas oni čine dio turističke ponude Bosanske Krupe, a prije osam godina započet je projekat nazvan "Zeleni otoci", pa je izgrađeno osam manjih drvenih mostova, koji povezuju nekoliko riječnih ada u jedinstven prostor, gdje su uređene pješačke staze, izgrađena rasvjeta, kao i sadržaji za odmor i rekreaciju, a u međuvremenu ovdje je niknulo i više ugostiteljskih sadržaja.

Pored toga, lokalne vlasti planiraju izgradnju još jednog drvenog mosta dužine 40 metara, koji bi komunikacijski još bolje povezao cijeli ovaj prostor.

"Time ćemo u srcu Bosanske Krupe dobiti kompletnu sportsko-turističku priču, jedan veći kompleks za šetnju, sport i rekreaciju, u kojem će naši građani i turisti moći uživati tokom cijele godine", kaže načelnik ove općine Armin Halitović.

U prošlosti je bilo mnogo inicijativa i prijedloga da se drveni mostovi, zbog ekonomičnosti održavanja i trajnosti, zamijene modernim zdanjima od betona i čelika, ali su ih stanovnici ovog grada uvijek odbacivali uz argument da bi Bosanska Krupa tako nepovratno izgubila dio vlastitog identiteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije