Društvo

Krv darivali i više od sto puta

Krv darivali i više od sto puta
Foto: Dražan Pozderović | Krv darivali i više od sto puta

BANJALUKA - Miro Anđelić iz Trebinja, predsjednik Saveza društava dobrovoljnih davalaca krvi RS, u danas je u Banjaluci 65. put dao krv i pozvao sve koji mogu da daruju dragocjenu tečnost.

"Od 1985. godine redovno dajem krv, nekada tri-četiri puta, u zavisnosti od zdravstvenog stanja i potreba za krvi", rekao je Anđelić.

I Rade Gojković, koji ima 74 godine, kaže da je tokom života 128 puta dao krv i da je to činio do svoje 65 godine.

"Pozvao bih sve dobre ljude da daju krv jer ona zlata vrijedi. Najviše sam davao krv porodiljama kojima je krv bila potrebna", kazao je Gojković za "Nezavisne".

Danas je u okviru obilježavanja Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi Udruženje dobrovoljnih davalaca iz Banjaluke na Trgu Krajine tradicionalno obilježilo ovaj dan i tom prilikom istaklo da su od 1. do 11. juna prikupili dovoljne količine ove dragocjene tečnosti.

Ljubiša Batar, predsjednik Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Banjaluka, rekao je da je ovo udruženje uvijek spremno da se odazove akcijama davanja krvi.

"I ove godine smo organizovali uspješnu akciju dobrovoljnog davanja krvi, koja je trajala od 1. juna do danas, i prikupili dovoljne količine", dodao je u petak Batar.

Ovo udruženje ima oko 30 aktiva iz javnog i društvenog sektora, kao i udruženja i sportskih klubova, te oko 700 aktivnih članova.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, svim dobrovoljnim davaocima krvi čestitao je Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi.

"Kao jedan od dobrovoljnih davalaca krvi i ja sam uključen u sve te aktivnosti, tako da ću i ja u narednom periodu dati krv. Ovo je jedna od najhumanijih aktivnosti koje čovjek može da uradi, a to je da svojom krvlju pomogne nekom drugom", kazao je Šeranić.          

Istakao je da su sa Zavodom za transfuziju postigli mnogo u posljednje dvije-tri godine.  

"Nažalost, ova pandemija je učinila da smo u prošloj godini imali nešto manji broj prikupljenih doza krvi. Naš zajednički zadatak je da podignemo broj doza dobrovoljnih davalaštava u Republici Srpskoj", istakao je Šeranić.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, rekao je da je čast upoznati ljude koji su preko 100 puta dali krv i tako potencijalno spasili nečije živote.

"Na ovaj dan budimo svijest kod našeg naroda da određene stvari praktikujemo i da shvatimo kako je određena vrsta aktivizma važna. Pozivam sve građane da se uključe u ovu akciju", rekao je Stanivuković.

U Zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske su za "Nezavisne" potvrdili da trenutno imaju dovoljno zaliha i komponenti krvi, zahvaljujući činjenici da se organizuje veći broj akcija dobrovoljnog davanja krvi.             

"S obzirom na to da dolazi ljetni period kada su tradicionalno smanjene zalihe krvi, Zavod se pripremao za period kroz organizovanje akcija u svim našim organizacionim jedinicama", navode iz Zavoda.

Ističu da se ljeti, zbog godišnjih odmora i ljetnog raspusta, odaziva manji broj davalaca, ali da su u ovom periodu povećane potrebe za krvlju zbog učestalijih saobraćajnih nesreća.

"Svakako, zbog ograničenog roka trajanja i komponenti krvi, posebno koncentrata trombocita, koji imaju rok trajanja samo pet dana i pripremaju se iz svježe uzete krvi, uvijek je potrebno da se dobrovoljni davaoci krvi odazovu akcijama ili da pojedinačno dođu dati krv u najbližu transfuziološku službu", navode iz Zavoda.

Dodaju da je nedavno Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske organizovao dobrovoljno davanje krvi u više službi Zavoda, a da su ove sedmice organizovane akcije u Gradskoj upravi, Savezu društava dobrovoljnih davalaca krvi RS i Udruženju dobrovoljnih davalaca krvi Banjaluke, dok je u Istočnom Sarajevu akciju organizovalo Udruženje DDK sarajevsko-romanijske regije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije