Društvo

"Kućicama mira" do pomirenja

"Kućicama mira" do pomirenja
Foto: N.N. | "Kućicama mira" do pomirenja

NOVO GORAŽDE - Prevazilaženje međuetničkih i vjerskih nesuglasica najbolje je početi od ranog doba, stvarajući mjesta na kojima će se najmlađi članovi bh. društva okupljati i kroz igru prevazilaziti razlike.

Takav projekat, pod nazivom "Igrom do pomirenja", zaživio je na prostoru opštine Novo Goražde, a finansiran je kroz program malih grantova u okviru USAID-ovog projekta "PRO-Budućnost".

Naime, na prostoru opštine Novo Goražde na dječjim igralištima postavljene su "kućice mira" na dvije lokacije, u Podkozari i Ustiprači, sa ciljem da se djeca iz različitih vjerskih i etničkih grupa, kao i njihovi roditelji, upoznaju i sklapaju nova prijateljstva.

Milija Pajović, koordinator projekta "Igrom do pomirenja", za "Nezavisne" je rekao da su na ideju postavljanja ovih kućica došli jer su i ranije sarađivali s preduzećem koje pravi ovakve kućice za dječja igrališta.

"Smatrali smo da je najbolje za prevazilaženje nesuglasica među različitim etničkim grupama krenuti prije svega od najmlađih članova našeg društva", rekao je Pajović.

Dodao je da su na teritoriji opštine Novo Goražde odredili dva lokaliteta gdje su kućice postavljene.

"Ove kućice i vizuelno izgledaju lijepo, a posebno kada smo ih brendirali i postavili putokaze do njih. U ovim kućicama će se djeca iz različitih vjerskih i etničkih grupa sastajati, igrati i upoznavati. Ujedno i njihovi roditelji, kada budu dovodili svoju djecu, sklapaće nova prijateljstva", kazao je Pajović.

Kako kaže, početak ovog projekta su propratili i čelnici opštine Novo Goražde, a otvaranju su prisustvovali i brojni građani.

"Nažalost, zbog epidemiološke situacije nismo bili u mogućnosti da ovo podignemo na nešto veći nivo", kazao je Pajović.

Dodao je da su malim grantom od USAID-ovog projekta "PRO-Budućnost" dobili 4.400 KM za izgradnju i uređenje ovih kućica.

"Nije stvar u novčanim sredstvima, već u načinu na koji se ta sredstva iskoriste i kome su namijenjena, jer nekada neki veći grantovi ne budu iskorišteni na pravi način i vidljivi", naveo je Pajović.

Naglasio je da su i djeca i roditelji zadovoljni ovim kućicama, mališani se u njima rado igraju, te postoji ideja da se u budućim projektima ova igrališta uokvire i da se postave klupe za roditelje.

Dodao je da je takođe u planu proširenje projekta na još jedno zapušteno igralište.

"Postoje i ideje za buduću saradnju, kao na primjer kreiranje kampova za nešto stariju djecu i mlade", zaključio je Pajović.

U "PRO-Budućnosti" su za "Nezavisne novine" istakli da aktivnosti kao što su "kućice mira" najbolje odslikavaju ideju prijateljstva, zajedništva i solidarnosti.

"U ovoj izazovnoj godini grantovi su uspjeli okupiti ljude u mjeri u kojoj je to bilo moguće, da se druže, uče, zabavljaju i time pošalju malo drukčije poruke od onih koje svakodnevno slušamo. Izrazi oduševljenja koje smo vidjeli na terenu govore o tome koliko su ove aktivnosti obogatile svakodnevne živote ljudi u lokalnim zajednicama zbog čega smo jako sretni", naveli su u "PRO-Budućnosti".

Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država USAID. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije