Društvo

Kusturica: Priče Bernara Anri Levija - propagandistički manevri trulog intelektualca

Kusturica: Priče Bernara Anri Levija - propagandistički manevri trulog intelektualca
Foto: N.N. | Kusturica: Priče Bernara Anri Levija - propagandistički manevri trulog intelektualca

ANDRIĆGRAD - Reditelj Emir Kusturica istakao je da su priče Bernara Anri Levija o srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku kao agentu ruskog predsjednika Vladimira Putina "samo novi prostor za propagandističke manevre trulog intelektualca kojeg uzimaju u obzir oni koji vjeruju da je svijet ostao nepromijenjen, baš kao što su, na kraju Drugog svjetskog rata, branili Njemačku, a Berlin već odavno pao".

"Bernar Anri Levi poznat je po tome što je svuda gdje je stigao da promoviše ideju liberalnog kapitalizma promovisao i rat pod firmom humaniste koji se bori za mir", naveo je Kusturica u kolumni za portal "Iskra".

On je naveo da to nije bilo samo kada je u predgrađu Pariza saget ispred nekog zida glumio da se nalazi u sarajevskom naselju Ciglane.

"Dešavalo se to u toku večere u restoranu 'Kloseri de Lila', kada je između porcije špageta sa tartufima i boce skupocjenog vina, slao poruke iz 'opkoljenog Sarajeva'. Činio je takve stvari u predvečerje agresije na Libiju koju su opustošili i opljačkali Francuska, Britanija i SAD", naglasio je Kusturica.

Svjetski reditelj je dodao da je Levi isto činio na Kosovu, Ukrajini, gdje god je mogao da u ime odbrane korporacija i vlastitog bogatstva brani ideju demokratskog totalitarizma.

"Radio je to u Siriji gdje, na sreću, više nisu na vlasti oni koji su tamo ratove sijali od kraja osamnaestog vijeka! Ipak, najviše se istakao u Libiji gdje se danas stuacija dramatično mijenja i vraća na stanje koje više liči na Gadafijevu Libiju nego na pljačku koju su izveli Sarkozi, Klintonova, Obama...", istakao je Kusturica.

Upitavši zašto Levija nema u Venecueli, reditelj odgovora da je to zbog toga što je on "raspali šezdesetosmaš, korumpirani intelektualac, rutavi pisac čije knjige, koje napiše u pariškom 'Kafe d` flor' između dva kapućina, niko više i ne čita".

"Normalni ljudi u državama gdje se vjeruje u suverenu demokratiju odmahuju rukom na pomen njegovog imena i sjećaju se filma 'Prohujalo sa vihorom'", istakao je Kusturica u kolumni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije