Društvo

Kutak sreće i sigurnosti za djecu s poteškoćama u razvoju

Kutak sreće i sigurnosti za djecu s poteškoćama u razvoju
Foto: Ustupljena fotografija | Kutak sreće i sigurnosti za djecu s poteškoćama u razvoju

KLJUČ - Udruženje "I mi se budimo" iz Ključa jedino je takve vrste koje okuplja i socijalizuje djecu i mlade osobe s invaliditetom i poteškoćama u razvoju u ovom krajiškom gradiću.

U društvenom životu ove male lokalne zajednice udruženje ima veliki značaj, a njihovi članovi se, i pored brojnih prepreka, odlikuju društvenim aktivizmom i realizacijom mnogobrojnih projekata.

Prema riječima Azre Blažević, predstavnice udruženja, do sada su realizovali niz programa i projekata s ciljem socijalizacije, edukacije i pomoći svojim štićenicima.

Inače, Blaževićeva je majka dvoje djece s posebnim potrebama, te ističe kako ovo udruženje za takve osobe ima nemjerljiv značaj.

Dodaje kako trenutno okupljaju dvadesetak osoba s poteškoćama u razvoju različitih starosnih uzrasta.

"Nemamo adekvatne uslove za rad, ali se nekako snalazimo. Primjenjujemo različite terapijske aktivnosti kako bismo podstakli emocionalni razvoj djece i mladih s poteškoćama u razvoju. Organizujemo radionice s različitom tematikom, kao što su vršnjačko nasilje, ekologija i zaštita prirodnog okoliša, ponašanje u saobraćaju, zatim organizujemo brojna putovanja i slične aktivnosti i trudimo se da obogatimo živote naših članova", kaže Blaževićeva.

Prema njenim riječima, najveći broj štićenika ima različite oblike mentalnih ili fizičkih oštećenja, a postoje i slučajevi cerebralne paralize, te Daunovog sindroma.

"Sa svima njima radimo individualno i u grupi kroz igre za poticanje mašte i kreativnosti, kako bismo stekli veće povjerenje u sebe, obogatili emocionalni život i smanjili osjećaj usamljenosti. U svemu nam pomažu stručna lica i socijalni radnici iz naše lokalne zajednice", kaže Blaževićeva.

Dodaje kako su u proteklom periodu učinjeni veliki pomaci u socijalizaciji njihovih štićenika, jer im se pomaže da otkriju kognitivne sposobnosti, nauče pisati i crtati, te razviju emocije, samopouzdanje, sigurnost  i socijalne vještine kako bi što normalnije kontaktirali sa okolinom. "Najveća nagrada nam je njihov osmijeh, jer i mi smo sretni kada su oni sretni", kaže Blaževićeva, te dodaje kako su od lokalnih vlasti dobili prostorije na korištenje, a najvećim dijelom se finansiraju zahvaljujući donacijama i projektima kod međunarodnih organizacija.

Prema njenim riječima, trenutno provode aktivnosti na prikupljanju humanitarnih sredstava za nabavku vlastitog vozila koje bi služilo njihovim potrebama.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije