Društvo

"Kviz znanja" podiže svijest o saobraćajnoj kulturi

"Kviz znanja" podiže svijest o saobraćajnoj kulturi
Foto: Nataša Tadić | "Kviz znanja" podiže svijest o saobraćajnoj kulturi

TUZLA - Oko 100 učenika iz sedam škola sa područja Tuzlanskog kantona je učestvovalo juče u "Kvizu znanja" u Tuzli, gdje su pokazivali znanje iz saobraćajne kulture, ponašanja u saobraćaju i pružanja prve pomoći.

Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona organizovalo je četvrti kviz iz oblasti sigurnosti u saobraćaju i saobraćajne kulture.

Na kvizu je ove godine učestvovalo ukupno 11 timova iz škola koje u svom sastavu imaju stručna usmjerenja iz oblasti saobraćaja kao što su vozači motornih vozila, tehničari drumskog saobraćaja i tehničari bezbjednosti u drumskom saobraćaju. Među njima i Elvira Bećić iz Gračanice već drugu godinu učestvuje u kvizu i smatra da je dosta toga naučila.

"Ne smijemo voziti u pijanom stanju, pod uticajem droge, umorni i pod lijekovima", ispričala je ova učesnica. Već drugu godinu ovom saobraćajnom takmičenju podršku daje i BIHAMK-a.

"Odziv učenika je veliki i to nam je drago jer u većini nesreća učestvuju mlade osobe. Mi smo podržali projekt na način da smo omogućili da učenici probaju simulator čeonog sudara i učestvuju u saobraćajnoj nesreći u sigurnim uslovima, a da bi uvidjeli važnost korištenja pojasa", pojasnila je Silma Muminović, koordinator treninga iz BIHAMK-a.

U svijetu se svakih šest sekundi dogodi saobraćajna nesreća, a svake 23 sekundi u svijetu pogine jedna osoba, odnosno godišnje u saobraćajnim nesrećama strada oko 1,3 miliona osoba.

Prema podacima Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona, prošle godine je u ovom kantonu zabilježeno oko 3.000 saobraćajnih nesreća, od toga 1.100 sa povrijeđenima i oko 1.600 nesreća sa materijalnom štetom na vozilima.

"Bitno je istaći da su na području TK od posljedica saobraćajnih nesreća poginule 34 osobe. Svrha ovog projekta je podizanje svijesti o nivou bezbjednosti saobraćaja na području našeg kantona, sa ciljem da ovoj najranjivijoj kategoriji, djeci i srednjoškolcima, pokažemo pravila saobraćaja, naučimo saobraćajnoj kulturi i to kroz edukativne radionice i sistem takmičenja", pojasnio je Nenad Lukanović, pomoćnik ministra za saobraćaj TK.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije