Društvo

Lajt verzija sputnjika V efikasna kao treća doza

Lajt verzija sputnjika V efikasna kao treća doza
Foto: N.N. | Lajt verzija sputnjika V efikasna kao treća doza

BANJALUKA - Vakcina sputnjik V lajt može da se primi kao treća, buster doza, bez obzira na to koju ste vakcinu protiv virusa korona ranije primili.

Rekao je ovo Aleksandar Gincburg, direktor Instituta "Gamaleja" iz Moskve i tvorac vakcine sputnjik V, koji je danas, zajedno sa delegacijom ovog instituta, boravio u posjeti Banjaluci.

Gincburg je prvo posjetio Medicinski fakultet Univerziteta u Banjaluci na poziv dekana ovog fakulteta Ranka Škrbića, nakon čega je održan sastanak dvije delegacije. Poslije sastanka Gincburg je rekao da vakcina sputnjik 83 odsto štiti od delta soja i 91 odsto od hospitalizacije.

"Ministarstvo zdravlja Rusije je brzo uvelo u opticaj vakcinu sputnjik lajt kako bi se unaprijedila zaštita ranije vakcinisanih sputnjikom i građana koji su ranije preboljeli virus", rekao je Gincburg.

Dodao je da je u Rusiji dominantan delta soj virusa korona te da zaraženi ovim sojem za četiri do pet dana razvijaju težu kliničku sliku, dok su ranije bile potrebne i do dvije nedjelje od zaražavanja da pacijent razvije takvu sliku.

"Oko 30 odsto građana je vakcinisano, u Rusiji nije zabilježeno da su vakcinisani sputnjikom V razvili tešku kliničku sliku", rekao Gincburg.

Dodao je da problem predstavlja što sredstva masovne komunikacije ne izvještavaju o vakcini objektivno.

Odgovarajući na pitanje da li će i kada vakcina sputnjik V biti odobrena u zemljama EU, Gincburg je rekao da je to političko, a ne naučno pitanje.

Škrbić je nakon sastanka izrazio zadovoljstvo posjetom profesora zaslužnog za sintezu prve vakcine protiv virusa korone, navodeći da je razgovarano o izazovima koje pandemija nosi.

"Upoznali smo se s izazovima koji su prethodili vakcini, najnovijim rezultatima njene efikasnosti, pripremama u borbi protiv delta soja virusa korona. Ruska delegacija nas je obavijestila o sputnjik lajt vakcini, koja popravlja situaciju kada je pandemija u pitanju, jer daje odgovor na efikasnost protiv delta soja", rekao je Škrbić. Istakao je da je dogovorena saradnja s Medicinskim fakultetom u Moskvi i Institutom "Gamaleja", koji se nalazi pri ovom fakultetu.

"Planiramo neke zajedničke projekte i razmjenu kadrova da naši stručnjaci odu u Moskvu na Institut i da uče neke nove tehnike iz molekularne biologije, imunologije i epidemiologije", zaključio je Škrbić.

Nakon toga, Gincburg je razgovarao s Miloradom Dodikom, srpskim članom Predsjedništva BiH, koji je rekao da su se građani Republike Srpske masovno opredijelili za rusku vakcinu sputnjik te da je Srpska imala uspješnu saradnju s kompanijama i vlastima u Rusiji kako bi obezbijedila dovoljne količine vakcine.

"Najveći broj građana opredijelio se za rusku vakcinu", rekao je Dodik i izrazio zadovoljstvo što je ugostio Gincburga.

Gincburg je naveo da je na ovom sastanaku, kao i s profesorima Univerziteta u Banjaluci, razgovarano o mogućnostima pružanja pomoći u suzbijanju širenja delta soja virusa korona.

"To smo objasnili i gospodinu Dodiku. Mi smo razgovarali i o zajedničkom radu na praćenju situacije i razvoju delta soja. Imamo Dodikovu podršku. Nadamo se da ćemo dalje raditi zajedno da spasimo i preventivno utičemo na narod Republike Srpske i Rusije", zaključio je ruski stručnjak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije