Društvo

Laktaši dobijaju srednjoškolski centar

Laktaši dobijaju srednjoškolski centar
Foto: Srna | Laktaši dobijaju srednoškolski centar

LAKTAŠI - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i gradonačelnik Laktaša Miroslav Bojić položili su danas kamen temeljac za izgradnju srednjoškolskog centra u Laktašima koji će biti završen za dvije godine.

Vrijednost ugovorenih radova za izgradnju ovog školskog objekta je sedam miliona KM, a riječ je o objektu u kojem će učenici sticati obrazovanje iz tehničkih usmjerenja /mašinske, elektrotehničke i drugih struka/.

Ovo je jedan od najvećih projekata koji se realizuje na području grada Laktaši na koji se čekalo decenijama i koji je od velike važnosti za ovu lokalnu zajednicu i njene stanovnike.

Radove finansiraju grad Laktaši i Vlada Republike Srpske, a izvođač je građevinsko preduzeće "Gradip" Prnjavor.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da će izgradnja srednjoškolskog centra u Laktašima omogućiti bolju spregu između ovdašnje intenzivne privrede i privrednika sa đacima koji će u ovoj obrazovnoj ustanovi i različitim firmama biti edukovani i zapošljavani. Dodik je rekao novinarima da projekti, poput izgradnje Srednjoškolskog centra u Laktašima, pozitivno mijenjaju način života i daju sasvim novi kvalitet sredinama u kojima se realizuju.

On je istakao da je izgradnja ovog objekata u Laktašima stara ideja, koja se srećom sada realizuje.

"Drago mi je što smo počeli. Novac je obezbijeđen, sve zakonske procedure su sprovedene i ovo je nešto što će biti gotovo za dvije godine u skladu sa projektom", rekao je Dodik nakon što je sa gradonačelnikom Laktaša Miroslavom Bojićem danas položio kamen temeljac za izgradnju Srednjoškolskog centra.

On je istakao da će Srednjoškolski centar omogućiti razvoj grada, te bolju spregu između ovdašnje intenzivne privrede i privrednika sa đacima koji će u ovom centru i različitim firmama u Laktašima biti edukovani i zapošljavani.

"Svi đaci koji se upišu će na određen način biti već predodređeni za neku od firmi u kojoj bi mogli da rade. To će biti njihova volja, a tu će se vjerovatno uključiti i znatan broj privrednika koji će stipendirati đake. Dakle, biće pokušano da se riješi upravo ta potreba za novom radnom snagom, koja je vidna sve više i na ovim prostorima", rekao je Dodik.

On je dodao da se time stimuliše i ostanak mladih ljudi na ovim prostorima.

Gradonačelnik Laktaša Miroslav Bojić rekao je da je gradnja Srednjoškolskog centra istorijski momenat za ovaj grad, koji je bitan ne samo za đake i djecu, već i za privredni razvoj.

"Imamo trenutno 1.400 đaka koji idu u srednje škole u Banjaluci. Nadamo se da će bar njih 400 ovdje pohađati nastavu kada se ovaj moderni i savremeni objekat završi", rekao je Bojić.

On je rekao da će objekat imati 4.500 metara kvadratnih.

"Đaci će imati najbolje uslove i zahvalio bih se inicijatorima ovog projekta, a to su Milorad Dodik, predsjednik Srpske Željka Cvijanović i Vlada Srpske", rekao je Bojić.

On je precizirao da je vrijednost izgradnje 6,99 miliona KM, od čega je Vlada Srpske izdvojila šest miliona, a ostalo grad Laktaši.

U Srednjoškolskom centru će učenici sticati obrazovanje iz tehničkih usmjerenja /mašinske, elektrotehničke i drugih struka/.

Polaganju kamena temeljca za srednjoškolski centar koji se gradi preko puta Sportske dvorane u Laktašima prisustvovali su predstavnici gradskih vlasti i brojni građani. .

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije