Društvo

Lani deminirano 355.145 metara kvadratnih u RS

Lani deminirano 355.145 metara kvadratnih u RS
Foto: Ilustracija | Lani deminirano 355.145 metara kvadratnih u RS

ISTOČNO SARAJEVO - Republička uprava Civilne zaštite prošle godine deminirala je 355.145 metara kvadratnih, uklonila 3.035 komada minsko-eksplozivnih sredstava, te obavila mašinske pripreme za deminiranje na 61.100 metara kvadratnih.

Pomoćnik direktora Republičke uprave Civilne zaštite Dragan Kos rekao je da su aktivnosti deminiranja sprovedene na 13 lokacija.

"Na lokacijama Koprivna, Zborište-Kruščik i Šibovi-Crni Vrh radilo se o složenim zadacima deminiranja minsko sumnjivih područja, dok se na lokaciji Kuti radilo prema hitnom zahtjevu opštine Kalinovik zbog snabdijevanja tog područja električnom energijom", naveo je Kos.

On je objasnio da je mašinska priprema na 61.100 metara kvadratnih urađena novom mašinom za deminiranje, proizvedenom u Bratuncu, te da će njeno korištenje povećati produktivnost i za 40 odsto.

Kos je napomenuo da je u toku priprema plana deminiranja za ovu godinu, koji će biti dostavljen Vladi Republike Srpske na usvajanje. Deminerska sezona počinje 15. marta.

"U planu je delegiranje opština za deminiranje. Kada je riječ o Istočnom Sarajevu planirano je deminiranje u opštini Istočna Ilidža, na području Vojkovića", objasnio je Kos.

U planu za ovu godinu, kaže Kos, uvršten je i nastavak deminiranja u Brodu, u vodozaštitnim objektima, a planirano je i da se nastavi i na lokacijama Lisina, Mrkonjić Grad, Oštra Luka - granica s Federacijom BiH, te na području Trebinja.

Deminiranje u opštini Višegrad počeće kada dozvole vremenski uslovi. Kos je objasnio da je riječ o specifičnom zadatku, putu Miloševići-Stari Brod, gdje je planirana sanacija puta, da bi se omogućio prilaz Memorijalnom centru, uslovljena deminiranjem.

Sektor za deminiranje Republičke uprave Civilne zaštite trenutno ima 80 članova, podijeljenih u 12 timova.

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave Civilne zaštite Milan Novitović rekao je da su u proteklih šest mjeseci uočene slabosti u znatnoj mjeri otklonjene. Riječ je o opremljenosti i obučenosti, ali, kako je istakao, one nisu značile manju sigurnost za građane.

Novitović je naglasio da su, osim odgovora u katastrofi, preventivne aktivnosti i pripravnost ključni faktor.

"Republička uprava Civilne zaštite je dio sistema preventivnog djelovanja i jedan od elemenata zaštite i spasavanja u većim katastrofama, dok je u katastrofama manjih razmjera odgovor na lokalnim zajednicama", rekao je Novitović.

Novitović je naveo da je za ovu godinu planirana potpuna opremljenost za adekvatan odgovor u katastrofi, na republičkom nivou, dok u nekim lokalnim zajednicama postoji problem u ljudskim i finansijskim resursima.

"Lokalne zajednice moraju i same pametno raspolagati budžetskim finansijama. Računica kaže da jedan uložen evro vraća sedam evra u katastrofi, ukoliko se desi. Tako da se sva ulaganja u sistem zaštite i spasavanja višestruko vraćaju", rekao je Novitović.

On je istakao saradnju i zajedničko djelovanje sa Federalnom upravom Civilne zaštite i na teritoriji Republike Srpske i na teritoriji Federacije BiH, a kada njihovi kapaciteti nisu dovoljni onda se upućuje zahtjev za međunarodnu pomoć. Novitović je naglasio i saradnju sa zemljama u regionu, te primjene njihovih iskustava.

Novitović je najavio da će, u okviru obilježavanja Međunarodnog dana Civilne zaštite, u Istočnom Sarajevu, sutra biti izvršena predaja nove opreme jedinicama Republičke uprave.

Jedan dio opreme obezbijedila je Vlada Republike Srpske, preko jedinice za sprovođenje projekata u Ministarstvu poljoprivrede, dok je dio opreme nabavljen projektima EU, a koristiće za opremanje timova za odgovor u slučaju zemljotresa u urbanim sredinama.

"Vlada Republike Srpske obezbijedila je najmoderniju mašinu za deminiranje, čija je vrijednost veća od milion evra, te vozila i drugu opremu", rekao je Novitović.

Kao Međunarodni dan Civilne zaštite obilježava se 1. mart.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije