Društvo

Vozački položile 9.392 kandidatkinje u RS: Žene bezbjedniji vozači

Vozački položile 9.392 kandidatkinje u RS: Žene bezbjedniji vozači
Foto: Ilustracija | Vozački položile 9.392 kandidatkinje u RS: Žene bezbjedniji vozači

BANJALUKA - Žene za volanom su pažljivije i opreznije, više poštuju saobraćajne propise, a i manje konzumiraju alkohol i opojna sredstva koja utiču na bezbjednost vožnje.

Smatraju ovo saobraćajni stručnjaci, koji kažu da, iako muškarci čak i prije polaganja vozačkog ispita imaju iskustvo u vožnji, žene su daleko bezbjedniji vozači, ali da se one rjeđe odlučuju da polažu vozački ispit.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova RS kažu da se evidencija osoba koje su skrivile udes evidentira prema polu tek od 1. januara 2020. godine, ali da je 2019. zabilježeno da su u saobraćajnim nesrećama živote izgubili 22 žene i 96 muškaraca.

"U istom periodu teške tjelesne povrede su zadobili 173 žene i 409 muškaraca, dok je lakše povrijeđeno 897 žena i 1.600 muškaraca", kazali su u MUP-u RS.

U Zavodu za obrazovanje odraslih RS kažu da su 2019. godine na ispit iz upravljanja motornim vozilom ukupno izašla 38.824 kandidata, od toga 17.295  ženskih i 21.529 muških. 

"Od tog broja ispit su položili 9.392 žene i 14.878 muškaraca", rekli su u ovom zavodu. Istakli su da je iz ovih podataka vidljivo da je prolaznost kod žena 54 odsto, a kod muškaraca 69 odsto.

"Dakle, muškarci imaju za 15 odsto bolju prolaznost  na ispitu iz upravljanja motornim vozilom od žena, dok je dio vozačkog ispita koji se odnosi na poznavanje propisa iz bezbjednosti saobraćaja specifičan po tome što žene imaju oko 10 odsto bolju prolaznost", objasnili su u ovom zavodu.

Napomenuli su da na veću prolaznost muških kandidata iz upravljanja vozilom neminovno utiče i broj polaganja na višim kategorijama kao što su C1, C, C1E, CE, D1, D, D1E, DE, za koje se žene veoma rijetko ili nikako ne prijavljuju, a procenat prolaznosti na tim kategorijama je znatno veći nego na B kategoriji.

Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS, rekao je da razlog bolje prolaznosti muških kandidata na upravljanju motornim vozilom vjerovatno leži u tome što muškarci odmalena pokazuju veću sklonost ka vozilima.

"Dječaci voze bicikle, skutere pa motore. Značajan broj muških kandidata i bez vozačke dozvole uvježbava vožnju i onda na vozački dođu s određenim predznanjem", rekao je Jaćimović.

Dodao je da žene veoma rijetko imaju predznanje iz vožnje.

"Značajan broj žena uspješno završi fond časova propisan zakonom i budu pažljiviji i bezbjedniji vozači u saobraćaju", objasnio je Jaćimović.

Istakao je da žene i nakon nekoliko godina vozačkog iskustva i dalje poštuju saobraćajna pravila i propise.

"Žene takođe manje konzumiraju alkohol i opojne droge, što je još jedan razlog zašto su one bezbjedniji vozači u odnosu na muškarce", zaključio je Jaćimović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije