Društvo

Lažu porodice nestalih kako bi im uzeli novac

Lažu porodice nestalih kako bi im uzeli novac
Foto: N.N. | Lažu porodice nestalih kako bi im uzeli novac

PETROVO - Umjesto preciznih i tačnih informacija o lokacijama gdje su skončali njihovi najmiliji, porodice nestalih boraca i civila se više od dvije decenije nakon završetka rata susreću s prevarantima, koji im pokušavaju uzeti novac u zamjenu za otkrivanje masovnih grobnica gdje su navodno sahranjeni.

Raduška Pavlović iz Vozuće prije sedam dana dobila je poziv od nepoznatog muškarca koji joj je kazao da se tijelo njenog sina Slađana (21), koji je nestao u septembru 1995. godine, nalazi na lokalitetu Prokop.

"Mog sina opisuje: mlad je, visok, tanak, mršav i sve opisuje... Kaže, bio sam, vozio sam sanitet, znam ga, i kada god mi se javi, opiše mi ga... U Tuzlu, kaže, dođite, donesite pare, zovite nas, mi ćemo doći tu, donesite nam pare... Sad mi je rekao, do nedjelje ako ne odradite samo vaš sin ostaje", priča Pavlovićeva te dodaje da su joj tražili da donese 500 evra odmah, a potom još toliko kada bude ekshumacija, ali novac nije dala.

Dragomir Jović, predsjednik dobojske Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, upozorio je da je riječ o kriminalnoj grupi koja je sakupila sve podatke o nestalima iz knjige koja je objavljena i na taj način dovodi u zabludu porodice nestalih, ne bi li od njih izvukla novac.

"Porodica Panić iz Modriče je nasjela, odnijeli su novac u Tuzlu i isplatili, a osoba koja ih je zvala je pružila prst i rekla: 'Evo, tu je masovna grobnica', međutim, nema od toga ništa", kazao je Jović.

Povodom Međunarodnog dana nestalih porodice koje traže svoje sinove, muževe, braću, okupile su se u blizini manastira svetog Nikole, gdje je služen parastos i položeni vijenci na krstu podignutom u sjećanje na njih.

Procesom traženja nestalih, ponovili su, nisu zadovoljni jer su RS i srpske žrtve zapostavljeni.

"Sve dok su radile entitetske komisije mi smo imali veliki uspjeh u traženju nestalih. I sve drugo je išlo brže nego danas. Zato tražimo da se to vrati, da to RS ponovo osnuje kao jedan institut, koji će da djeluje i radi na prostoru RS ili BiH na traženju nestalih", navodi Marko Grabovac, predsjednik Odbora za traženje nestalih.

Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, podsjetio je da se traga za još 1.662 osobe.

"Samo na Ozrenu je nestalo 410 osoba, od kojih se za još 126 traga. Vlada RS, kao i ministarstvo kojim rukovodim će učiniti sve u smislu logistike da pomognemo tim porodicama koje nisu našle svoje najmilije", kazao je Savanović te dodao da saosjeća s bolom svih tih porodica.

"U traženju nestalih iz RS, naših civila i boraca, još vlada velika zavjera ćutanja. Na nama je da tu zavjeru razbijamo, da budemo uporni i da pokažemo ovim našim porodicama koje traže svoje, a i međunarodnoj zajednici i partnerima iz Federacije da nećemo odustati", naveo je Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije