Društvo

Legalizacija Dobojskih izbjegličkih naselja: Sagradili kuće, ali još nema papira

Legalizacija Dobojskih izbjegličkih naselja: Sagradili kuće, ali još nema papira
Legalizacija Dobojskih izbjegličkih naselja: Sagradili kuće, ali još nema papira

DOBOJ - Nijedna izbjegla ili raseljena osoba koja je u Doboju besplatno dobila zemljište za gradnju nije legalizovala placeve i kuće, iako rok za legalizaciju ističe krajem godine.

Zahtjeve za legalizaciju nije podnijelo njih skoro 400, a oni koji su tu obavezu ispunili žale se da se priča u vezi s legalizacijom kuća u izbjegličkim naseljima poteže od izbora do izbora.

"Ovdje sam uložio pare, a još ništa nije moje, praktično. Sada kada bih htio nekome to da poklonim, sinu ili kćerki, ne mogu. Čim smo dobili rješenja kažu vi gradite, ostalo je naša briga, mi ćemo građevinske dozvole dostaviti. Nisu uradili ono što su obećali", požalio se Drago Mihajlović, koji je, nakon što je izbjegao iz sela Panjik u opštini Lukavac, davne 2003. godine kuću sagradio u naselju Vila.

Naveo je da privode kraju papire, a šta još moraju da dostave, tek će da vide.

"Uradio sam skicu. Meni je 76 godina, nestaće mene, a moje dijete nije ništa uradilo. Gdje se nalazim, ni na nebu, ni na zemlji, znači mora dokument postojati", navodi Milenko Babić, raseljen iz Jablanice u opštini Maglaj.

Mirko Nikić, koordinator za legalizaciju, podsjetio je da je uredbom tadašnjeVlade RS iz 1998. i 1999. godine i odlukama Skupštine opštine Doboj iz istog perioda zemljište korisnicima dodijeljeno besplatno, a nekoliko ranijih pokušaja da se završi proces njihove, ali i legalizacije sagrađenih kuća je propalo. "Kada se 2010. godine pokušalo s legalizacijom, tada su osporili planove parcelacije jer nisu bili usklađeni sa zakonom, odnosno nisu izvršene javne rasprave. Mi smo od 2012. i 2013. izvršili izmjene i dopune tih planova parcelacije i sve su usvojene na Skupštini, međutim javio se još jedan problem - razlika u kvadraturi dodijeljenog zemljišta. Znači, nekim ljudima su placevi povećani ili smanjeni", izjavio je Nikić.

Osim mještana Vile, u nezavidnoj situaciji su i stanovnici Male Bukovice, gdje još nije izvršena ni parcelacija, zbog čega 95 korisnika zemljišta ne može ni projektnu dokumentaciju da pribavi.

Kako se bliži krajnji rok za legalizaciju, sve veći broj zahtjeva stiže na šaltere Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove, kojem su povjereni poslovi obračuna rente i uređenja gradskog građevinskog zemljišta.

"Besplatna legalizacija ne postoji, postoji ostalo građevinsko zemljište, a to su ona gdje nisu doneseni planovi, sprovedbeni dokumenti, kao što su regulacioni, urbanistički itd. Tu su tarife drugačije, a osnovica za obračun je ista, ali se plaća samo renta, tako da su tu cijene drastično manje, to je jedan procenat od 640 KM, kolika je prosječna cijena (kvadratnog metra) stambenog i poslovnog prostora za prethodnu godinu", rekao je Slavko Kovačević, načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije