Društvo

Leševi ovaca izmješteni na sigurnu lokaciju

Leševi ovaca izmješteni na sigurnu lokaciju
Foto: N.N. | Leševi ovaca izmješteni na sigurnu lokaciju

ČELINAC - Oko 80 ovaca oboljelih od bruceloze, koje su prošle sedmice nakon eutanazije zakopane u selu Skatavica, u čelinačkoj mjesnoj zajednici Opsječko, u blizini izvorišta vode, izmješteno je na drugu lokaciju, potvrdili su u petak mještani, ali i nadležni u opštini.

Milan Topić, mještanin sela Skatavica, kazao je za "Nezavisne" da je postojala opasnost od trovanja vode s obzirom na količinu i koncentraciju otrova korištenog u eutanaziji, te su tražili izmještanje leševa ovaca.

"Premještanjem uginulih ovaca izbjegnuto je trovanje zemlje i vode u neposrednoj blizini", kazao je Topić.

On tvrdi da trenutno mještani ovog sela nemaju strah od eventualnog trovanja, budući da je nakon što je izvršena ekshumacija ovaca izvršena dezinfekcija zemljišta živim krečom.

"Sada su zakopane na lokaciji udaljenoj više od dva kilometra od izvorišta, na terenu koji je uzvišen", kazao je Topić.

Momčilo Zeljković, načelnik opštine Čelinac, kazao je da je bilo teško pronaći lokaciju gdje bi izvršili eutanaziju oboljelih ovaca.

"U jednom momentu smatrali smo da je pravo mjesto da ih zakopamo u selu Skatavica, kod Čelinca, međutim naknadno je utvrđeno da ipak nađena lokacija može ugroziti izvor pitke vode, a i samo zemljište", kazao je Zeljković.

Prema njegovim riječima, nakon što su se mještani ovog sela pobunili i nakon obilaska spornog mjesta dao je nalog da se hitno nađe druga lokacija i da se ukopane ovce uklone.

"Donijeli smo odluku da izvršimo ekshumaciju uginulih ovaca na drugu lokaciju, koja je sada sigurana, a to smo obavili uz pratnju sanitarne službe uz sve potrebne mjere", kazao je Zeljković.

"Po svim analizama nema opasnosti od bilo kakve zaraze", kazao je Zeljković.

Iz Veterinarskog instituta "Vaso Butozan" RS kažu da su lokalne samouprave te koje odlučuju gdje se može vršiti ukop životinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije