Društvo

Lica sa invaliditetom uživala u raftingu na Vrbasu

Lica sa invaliditetom uživala u raftingu na Vrbasu
Foto: N.N. | Lica sa invaliditetom uživala u raftingu na Vrbasu

BANJALUKA - Sportsko - rekreativni događaj "Rafting za lica sa invaliditetom" održan je danas na rijeci Vrbas, saopštila je Organizacija amputiraca UDAS.

"Dvadeset lica sa invaliditetom područja grada Banjaluka uživali su u raftingu na rijeci Vrbas u dužini od sedam kilometara", navedeno je u saopštenju.

Kako su naveli događaj je bio prilika za promociju sporta lica sa invaliditetiom, prevazilaženje barijera i predrasuda o istima, te njihovom aktivnom učestvovanju u svim sportovima, posebno adrenalinskim.

"Uloga sporta za lica sa invaliditetom kao vid rehabilitaciju veoma je važan iz razloga što isti pozitivno utiče na kvalitet života, zdravlja, mentalnu stabilnosti, motivaciju i sapomouzdanje", naveli su u UDAS-u.

Duško Uzelac, bio je jedan od učesnika raftinga i kako kaže doživio je nezaboravno iskustvo. 

"Nikada prije nisam imao priliku da se spuštam raftingom niz Kanjon Vrbasa. Danas sam osjetio pravi adrenalin. Današnji rafting za lica sa invalidiitetom bila je prilika da pošaljemo poruku da mi osobe sa invaliditetom možemo da budemo ravnopravno različiti i da za nas ne postoje granice nego samo barijere koje treba da rušimo", izjavio je Uzelac.

Učesnica raftinga bila je i Jovana Džever, kojoj je ovo bio prvi put da učestvuje na ovakvom sportskom događaju. 

"Danas sam, najzad, imala priliku da doživim Vrbas u punom smislu, zahvaljujući ovom događaju. Sve je bilo ispranirano do detalja, a skiperi i ostali članovi tima rafting kluba su se potrudili da nam dočaraju takmičarski dio iz naše, turističke perspektive", kazala je Jovana Džever.

Kako su dodali učesnicima raftinga pridružili su se i predstavnici medija. Sa namjerom da novinari dobiju što bolji uvid u značaj učešća lica sa invaliditetom u sportko-rekreativnim aktivnostima, nakon rafting spusta organizovano je druženje novinara i učesnika spusta na ovu temu. 

Ova aktivnost je organizovana u okviru projekta "Zajednica različitih, ali ravnopravnih građana", koji finansira Delegacija Evropske unija, a realizuju Organizacija UDAS u partnerstvu sa Helsinškim parlamentom građana i UG "Nešto Više".

Za bezbjedan i siguran spust rijekom Vrbas bili su zaduženi vodiči Rafting centra "Kanjon" Banja Luka, licencirani od strane Internacionalne Rafting Federacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije