Društvo

Lijekovi za kardiovaskularni sistem najprodavaniji

Lijekovi za kardiovaskularni sistem najprodavaniji
Foto: N.N. | Lijekovi za kardiovaskularni sistem najprodavaniji
Bojana Živanić

BANJALUKA - Najveći promet u 2017. godini imali su lijekovi koji se koriste za bolesti kardiovaskularnog sistema, a prema riječima stručnjaka, ovakvo stanje ne čudi jer su, kako kažu, bolesti kardiovaskularnog sistema najčešće bolesti.

"U protekloj godini je lijekova za kardiovaskularni sistem prometovano u vrijednosti od 125.278.851,30 KM, a njihov udio u ukupnom prometu lijekova je 20,17 odsto", stoji u podacima Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH koji su dostavljeni "Nezavisnim".

Istakli su da su na drugom mjestu prema prometu bili lijekovi za digestivni trakt i metabolizam, sa udjelom od 16,29 odsto u ukupnom prometu lijekova, dok su na trećem mjestu lijekovi za nervni sistem.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, u 2017. godini registrovano je 210.059 oboljelih od bolesti iz grupe bolesti sistema krvotoka na nivou primarne zdravstvene zaštite, a kako navode, bilo je 20.627 hospitalizacija zbog iste grupe bolesti.

Dragan Unčanin, predsjednik Udruženja kardiologa RS, kazao je da vodeća pozicija u prometu lijekova za kardiovaskularne bolesti uopšte ne čudi.

"Više od 50 odsto uzroka umiranja jesu kardiovaskularne bolesti u BiH. Takvo stanje s lijekovima je ekvivalentno broju slučajeva razbolijevanja", istakao je Unčanin za "Nezavisne" i dodao da prevencija ovih bolesti ima dugoročne pozitivne efekte na stanje kardiovaskularnog sistema. Naglasio je da prevencija podrazumijeva eliminaciju štetnih faktora kao što su pušenje, pretjerana konzumacija hrane, konzumacija masne hrane, nekretanje, neregulisani krvni pritisak, dijabetes...

"Pridržavanjem ovih opštih mjera je moguće postići velike i značajne efekte", rekao je Unčanin.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS su kazali da su potrošnja i promet lijekova u direktnoj vezi s brojem oboljelih od pojedinih bolesti.

"Glavni riziko-faktori koji su odgovorni za bolesti srca i moždani udar su duvan, fizička neaktivnost, smanjen unos voća i povrća, prekomjerna tjelesna masa i gojaznost, visok krvni pritisak i povišene vrijednosti holesterola i šećera", naglasili su u Ministarstvu.

Istakli su da Ministarstvo kontinuirano sprovodi brojne programe prevencije bolesti i promocije zdravih stilova života.

Naveli su da su kroz saradnju sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, kroz projekat "Jačanje i unapređivanje modernih i održivih javnozdravstvenih strategija, kapaciteta i usluga za poboljšanje zdravlja stanovništva u BiH", pripremljeni vodiči i promotivno- preventivni materijali za doktore porodične medicine i građane RS.

"Konsultanti iz Finske su edukovali 23 edukatora iz dva trening centra sa dvije katedre porodične medicine iz RS. Pripremljeno je sedam vodiča i to za: arterijsku hipertenziju, dijabetes i kardiovaskularne bolesti, hiperlipoproteinemije, gojaznost kod djece i odraslih, za promociju fizičke aktivnosti i odvikavanje od pušenja, te 11 vrsta zdravstvenopromotivnih materijala", kazali su u Ministarstvu.

Naglasili su da su to samo neki od programa prevencije, te da je njihovo sprovođenje usaglašeno s Politikom unapređivanja zdravlja stanovništva u RS do 2020. godine.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

H&M ponovo zapošljava: Otvoreno 30 pozicija za Prodajne savjetnike

Marketing tim / 18.11.2018 00:00

Kao jedna od najvećih svjetskih maloprodajnih modnih kuća, H&M nudi bezbrojne poslovne prilike. U živahnom, aktivnom i raznolikom okruženju - mjestu gdje je kupac uvijek u središtu pozornosti.

Danas H&M zapošljava oko 171,000 ljudi na više od 71 tržišta, a u Bosni i Hercegovini traži veći broj Prodajnih savjetnika!

Iz H&M-a navode da ono što ih čini stvarno posebnima jesu izvrsni zaposlenici. Od elegantnih prodajnih savjetnika i Visual Merchandisera do kompjuterskih genija i mudrih organizatora poslovanja – sve H&M zaposlenike odlikuje velika ambicija, a da ne spominjemo i odličan ukus za modu. Za njih ništa nije nemoguće.

Moda, zabava i akcija!

Posao u BiH za Prodajnog savjetnika u H&M-u dolazi sa mnogo zabave, timskog rada i mogućnosti za buduću karijeru. Zaduženja za ovu poziciju bi bila sljedeća: ostvarivanje odličnog iskustva kupaca koje doprinosi prodaji i profitu u prodavnici, aktivno nuđenje pomoći i dijeljenje znanja o proizvodima i modi prema kupcu,  raditi u skladu sa standardima, politikama, procedurama i pravnim zahtjevima  kompanije H&M.

Zvuči zanimljivo? Odlično!

Radnu biografiju zajedno sa motivacionim pismom šaljite putem LINKA

Najčitanije