Društvo

Ljekari UKC RS i roditelji zadovoljni oporavkom: Djevojčica iz Jezera čita i priča

Ljekari UKC RS i roditelji  zadovoljni oporavkom: Djevojčica iz Jezera čita i priča
Foto: Velibor Tripić | Ljekari UKC RS i roditelji zadovoljni oporavkom: Djevojčica iz Jezera čita i priča

BANJALUKA - H.O. (13) djevojčica iz Jezera koja je u poslednji čas spasena od utapanja, uprkos veoma teškom stanju u kojem je dovezena na Univerzitetsko-klinički centar RS, jer joj je bilo ugroženo više organa, odlično se opravila, pa sada priča, čita i razgovara i najvjerovatnije neće imati neuroloških deficita.

Rečeno je ovo na pres konferenciji ljekara koji su brinuli o djevojčici na UKC RS odakle je danas djevojčica sa Odjeljenja pulmologije Klinike za dječije bolesti otpuštena u Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović".

Nermina Omić,  majka, kroz suze je ispričala agoniju kroz koju su prošli poslednjih mjesec dana duboko zahvalna svima koji su pomogli da se dijete izbori za život.

"Pobijedili smo našu sasvim sigurno najtežu životnu bitku, a to je borba moje kćerke za život. Veliku zahvalnost dugujemo hrabrim momcima koji su je spasili iz vode i Službi hitne pomoći koja je takođe brzo regovala", priča majka.

Zahvalila se Snježani Ružičić, načenici Jezera, koja je aktivirala sve institucije i ljekare kako bi se njena kćerka spasila, a posebno se zahvalila zaposlenima na UKC RS  i direktoru Vladi Đajiću koji je angažovao doktoricu Vojku Gorjup iz Slovenije kao i svima koji su im pomogli u borbi.

I Amer Omić otac djevojčice zahvalio se svima koji su učestvovali u spasavanju života njegove kćerke.

Vlado Đajić, generalni direktor UKC-a, rekao je da su timskim radom dokazali da i najteži pacijenti u ovoj ustanovi mogu uspješno biti tretirani.

On je obećao da će, ukoliko bude u prilici, doći na proslavu punoljetstva djevojčice.

Peđa Kovačević, načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane UKC RS rekao je da je djevojčica primljena sa popuštanjem više organa i organskih sistema  što u kliničkoj medicini predstvlja jedno najteže stanje-životno ugrožavajuće.

"U momentu prijema imala  je otkazivanje više organa i organskih sistema, a na prvom  mjestu teško oštećenje plućne funkcije. Nije mogla da diše i razvila se akutna povreda pluća koji praktično kod odraslih ljudi nosi za sobom smrtnost preko 60 odsto  ukoliko se neadekvatno i brzo ne zbrine", kaže Kovačević.

Pored toga, kako ističe imala je teški problem srčane funkcije i krvnih sudova i morao joj se popraviti krvni pritisak, a došlo je i do popuštanja bubrežne i jetrene funkcije,  ali najveći problem je predstavljala funkcija mozga.

"Kada se neko duže nalazi u slatkoj vodi sve ćelije mu oteknu  i na taj način dolazi do poremećaja funkcije mozga. U prvih 24 časa smo sa resursima sa kojima mi raspolažemo pružili prvu pomoć, a s obzirom da se radilo o vrlo teškom otkazivanju pluća pretpostavili smo da će joj biti potrebna vještačka pluća nove geracije. Stupili smo u kontakt sa profesorkom iz Ljubljane. Uz njenu pomoć, na sreću unutar 24 časa mi smo sa klasičnim plućima  odnosno mašinom za vještačka pluća  uspjeli da  sačuvamo njenu plućnu funkciju ", kazao je Kovačević.


Povezani članci:


Dodao je da su se nakon toga borili za funkciju mozga te su ju držali  u stanju terapijske hipotermije.

Stojislav Konjević, ljekar iz Klinike za dječije bolesti UKC RS, rekao je da je nakon dolaskla djevojčice na ovaj odjel uslijedilo puno posla, ali su stalno imali pomake.

"Ono što nas jako raduje je da je nakon isključenja lijekova koji su se koristili  u održavanju pacijenta na respiratoru  i nekoj vještačkoj komi po isključivanju smo imali značajan naprednak. Nakon buđenja dolazilo je do  postepenog oporavka  motorike, govora i opravak je tekao rapidno tako da smo svi srećni i zadovoljni jer se ova priča lijepo završava", rakao je Konjević.

Ističe da djevojčici slijedi fizikalna terapija, a dobro je da je ona čita i razgovara.

Podsjećamo, trojica mladića iz Mrkonjić Grada 31. maja došla su na rođendanski roštilj na jezero Ðol i čula poziv u pomoć pa uskočila u vodu, a nekoliko minuta kasnije na obalu izvukla 13-godišnjakinju bez svijesti. Zahvaljući herojskom činu Petra Lakića (23), Vladimira Vidića (19) i Mirka Galića (24) djevojčica koja je dugo bila pod vodom, a sekunde je dijelile od onog najgoreg, danas je dobro.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije