Društvo

Ljekari bijeljinske bolnice rade najsavremenije operacije katarakte

Ljekari bijeljinske bolnice rade najsavremenije operacije katarakte
Foto: Srna | Ljekari bijeljinske bolnice rade najsavremenije operacije katarakte

BIJELJINA - U bijeljinskoj bolnici "Sveti vračevi" danas su predstavljene najsavremenije operacije iz oblasti oftalmologije koje se rade u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Direktor Bolnice Zlatko Maksimović zahvalio je oftalmologu iz Sremske Mitrovice Draganu Martinoviću na pomoći koju pruža stanovnicima regije, odnosno pet opština, pa i cijele Republike Srpske, na saradnji u liječenju katarakte i pri uvođenju novih operacija na oftalmološkom odjeljenju.

"One su već dobrim dijelom i uvedene, tako da je Oftalmološko odjeljenje u našoj bolnici podignuto na najviši nivo. Mnogo toga radimo što se radi samo na klinikama - ultrazvučne operacije katarakte najsavremenijom svjetskom metodom, što bi u narodu rekli operacije očiju laserom", rekao je Maksimović novinarima nakon sastanka sa Martinovićem.

On je dodao da je najznačajnije da su ljekari Oftalmološkog odjeljenja bijeljinske bolnice, čiji je načelnik Daliborka Ješurić, već edukovani da mogu samostalno raditi takve operacije.

"Pored najsavremenije OCT dijagnostike, koja postoji samo na klinikama, najsavremeniji je i jak laser koji takođe imaju samo na klinikama. Uspjeh je još značajniji jer smo nove procedure pokrenuli u vrijeme epidemije virusa korona", rekao je Maksimović.

On je podsjetio da je sa ekspertom oftalmologije Draganom Martinovićem prvi put razgovarao u junu prošle godine, te da je on ispoštovao dogovor edukujući bijeljinske ljekare da mogu samostalno obavljati te operacije.

Martinović je rekao novinarima da je dugogodišnja i kvalitetna saradnja sa doktorom Maksimovićem urodila plodom, da bijeljinska bolnica sada posjeduje najsavremeniju medicinsku opremu iz oblasti oftalmologije kojom se može podičiti i šire, van granica Republike Srpske.

"Što se tiče operacije katarakte, ja dolazim šest mjeseci, a za samo četiri mjeseca doktori su osposobljeni da samostalno rade operacije tehnikama kojima ne rade ni neke klinike u Srbiji", naglasio je Martinović.

On je rekao da nastoje da građanima Republike Srpske pruže najbolju moguću uslugu.

"Trudićemo se da primjenjujemo najmodernija i najsavremenija intraokularna sočiva koja se ugrađuju svuda u svijetu", rekao je Martinović, napominjući da su, prema nekim statistikama, operacije katarakte najčešće u ljudskom tijelu.

Načelnik Ješurić novinarima je rekla da je dolaskom Maksimovića na čelo Bolnice uspostavljen kvalitetan plan unapređenja rada na oftalmologiji, u saradnji sa doktorom Martinovićem.

Ona je navela da je taj plan realizovan u smislu nabavke najsavremenije opreme i edukacije ljekara da samostalno mogu obavljati operacije katarakte.

"Imamo mlad motivisan tim koji u saradnji sa doktorom Draganom stiče nova saznanja i vještine", rekla je Ješurićeva i poručila da je cilj ljekara, ne samo proširivanje usluga, nego i podizanje njihovog kvaliteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije