Društvo

Ljekari savjetuju laganu ishranu i mnogo tečnosti

Ljekari savjetuju laganu ishranu i mnogo tečnosti
Foto: N.N. | Ljekari savjetuju laganu ishranu i mnogo tečnosti
Srna

BIJELJINA - Visoka temperatura vazduha negativno se odražava na ljudski organizam, posebno na hronične bolesnike, pa ljekari upozoravaju na oprez, te preporučuju laganu ishranu i mnogo tečnosti.

Upozorenja se posebno odnose na hronične bolesnike koji bi trebalo da se pridržavaju propisanih terapija, jer kod bolesti srca i krvnih sudova visoka temperatura može pogoršati osnovne bolesti.

"Visoka temperatura vazduha negativno utiče na osobe koje imaju probleme sa srcem, krvnim sudovima, plućima, nervnim sistemom, želucem i zglobovima. Tegobe uzrokovane vremenskim oscilacijama razlikuju se u zavisnosti od starosne dobi i pola, te opšteg zdravstvenog stanja", rekla je Srni šef Odsjeka kardiologije u Bolnici "Sveti Vračevi" Bijeljina Milica Lovrić.

Lovrićeva je istakla da toplo vrijeme utiče na ubrzan srčanim ritam, dok krvni pritisak oscilira. Visoka temperatura izaziva učestalost moždanog i srčanog udara, prehlade, upale disajnih puteva i astmatične napade kod starijih i hroničnih kardiovaskularnih bolesnika.

Ona napominje da osobe sa nižim krvnim pritiskom reaguju sa još izraženijim padom krvnog pritiska, zbog širenja krvnih sudova, pa se zato preporučuje konzumacija veće količine tečnosti, nezaslađenih i razblaženih prirodnih sokova.

"To kolebanje krvnog pritiska može biti opasno i zbog toga se savjetuje češće mjerenje pritiska kod kuće i korigovanje terapije uz prethodnu kontrolu kod ljekara. Neophodan je pojačan oprez posebno kada su u pitanju hronični pacijenti", navela je Lovrićeva.

Preporuka ljekara je i da se ograniči fizička aktivnost, konzumira lagana hrana sa što manje soli i začina, što više svježeg voća i povrća uz dovoljno tečnosti.

Ljekari svima preporučuju i dovoljno sna, boravak na svježem vazduhu, bar pola časa dnevno, redovno tuširanje naizmjenično toplom i hladnom vodom, što se posebno savjetuje osobama sa niskim krvnim pritiskom.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije