Društvo

Ljekari u HNK održali štrajk upozorenja

Ljekari u HNK održali štrajk upozorenja
Foto: Jabuka tv | Ljekari u HNK održali štrajk upozorenja

MOSTAR - Ljekari u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) održali su jutros ispred Sveučilišne kliničke bolnice Mostar polučasovni štrajk upozorenja Vladi ovog kantona da ispoštuje Kolektivni ugovor prema kojem su plate trebale biti povećane.

Prema Kolektivnom ugovoru, ljekari su prošle godine dobili povećanje plata za 30 odsto, a od početka ove godine trebalo je uslijediti povećanje za novih šest odsto.

Od potpisivanja novog kolektivnog ugovora u junu 2018. godine ljekari u HNK nisu jednako plaćeni, neke institucije su pronalazile sredstva za povećane iznose plata, dok druge nisu.

Ispred Samostalnog strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNK obratila se Marina Berberović koja je rekla da ljekari traže da se ispoštuje potpisani Kolektivni ugovor, te tim zaustave generalni štrajk najavljen za 10. septembra.

"Juče smo ostvarili kontakt s Ministarstvom zdravstva i dobili neslužbenu informaciju da će Vlada ispuniti svoj dio obaveza. Prilikom potpisa Kolektivnog ugovora dogovor je bio da po jednu trećinu snose poslodavci, Vlada HNK i Zavod", rekla je ona.

Berberovićeva podsjeća da je Vlada HNK obećala da će ispuniti svoje obaveze i da će se do 10. septembra znati da li će poslodavci i Zavod preuzeti svoj dio.

"Ako se to dogodi neće biti potrebe za generalnim štrajkom", rekla je ona.

U HNK je trenutno između 650 i 700 ljekara koji su zaposleni u javnim zdravstvenim ustanovama kojima je po Kolektivnom ugovoru od 1. jula koeficijent trebao biti dodatno povećan za 0,3 odsto, do čega nije došlo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije