Društvo

Ljekovito bilje iz Bihaća stiglo do Abu Dabija

Ljekovito bilje iz Bihaća stiglo do Abu Dabija
Foto: Arhiva N.N | Ljekovito bilje iz Bihaća stiglo do Abu Dabija

BIHAĆ - Ljekovito bilje i biljni preparati koje proizvode supružnici Fahir i Ismeta Alibabić iz Bihaća u okviru porodičnog obrta "Orhideja" pronašli su svoj put do tržišta Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Alibabić kaže kako je u ovu arapsku zemlju uputio značajnu količinu proizvoda, a ove godine će po treći put sudjelovati na velikom privrednom sajmu koji se održava u Abu Dabiju.

"U posljednje dvije godine uspostavili smo kontakte s arapskim kupcima i ostvarili određene poslovne aranžmane. Radi se o velikom tržištu koje je izuzetno zainteresovano za ovu vrstu proizvoda", istakao je Alibabić.

Kaže kako su proizvodnju bilja na organskoj bazi započeli prije desetak godina na vlastitim plantažama u selu Srbljani, nadomak Bihaća.

"Uzgajamo desetak vrsta ljekovitog bilja i u proizvodnji ne upotrebljavamo nikakva hemijska sredstva. Na našim plantažama rastu neven, melisa, menta, artičoka, peršun i druge biljke, a sakupljamo i divlje biljke na obroncima Plješevice i Grmeča", kažu Alibabići.

Od ljekovitog bilja pripremaju razne čajeve, čajne mješavine, meleme, kreme, ulja, tinkture, sirupe, a njihovi proizvodi se koriste u liječenju masnoće u krvi, problema sa želucem, bolesti urinarnog trakta, bubrega, cista i mioma, neplodnosti, kožnih oboljenja i drugih bolesti. Odnedavno, Alibabići su svoj asortiman proširili kozmetičkim proizvodima koji su veoma traženi na tržištu.

Kažu kako ova vrsta proizvodnje zahtijeva veliki trud i angažman, ali se pokazalo kako je dugoročno veoma isplativa.

Sa svojim proizvodima u proteklim godinama predstavili su se na brojnim sajmovima i manifestacijama i na prodajnim mjestima u Bosni i Hercegovini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije