Društvo

Ljubitelji prirode čistili kanjon Tijesno

Ljubitelji prirode čistili kanjon Tijesno
Foto: N.N. | Ljubitelji prirode čistili kanjon Tijesno

BANJALUKA - Članovi Rafting kluba Kanjon organizovali su i zajedno sa ljubiteljima prirode i ekolozima učestvuju u ekološkoj rafting regati i čišćenju rijeke Vrbas i njene obale u kanjonu Tijesno.

Aleksandar Pastir, predsjednik RK Kanjon, koji je organizator eko-regate, rekao je da zajednička akcija pokazuje kako lijepo okruženje može da bude još ljepše kada se smeće pokupi i reciklira.

"Drugog dana ekološke akcije prikupljeno je oko 150 vreća smeća i ogromna količina drvnog otpada, trulih stabala i šiblja. Akcija se nastavlja sve dok kanjon Tijesno ne bude u potpunosti očišćen", istakao je Pastir.

Dodao je da je poruka ove akcije da očuvanju životne sredine svi mogu da doprinesu.

"Posljednjih nekoliko godina čistili smo gornji tok rijeke Vrbas. Ove godine smo se, najviše zbog otpada koji su nanijele poplave i koji smo evidentirali nakon pucanja zaštitnih mreža uzvodno od HE Bočac, odlučili da pristupimo čišćenju korita i priobalja kanjona Tijesno. Time smo praktično počeli aktivnosti s ciljem aplikacije za  Svjetsko prvenstvo 2021. godine. Ujedno ovom akcijom želimo skrenuti pažnju na važnost očuvanja rijeke Vrbas", rekao  je Pastir.

Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada, rekao je da svi zajedno treba  da damo doprinos čistijem Vrbasu, jer količina otpada oko rijeka pokazuje da se možemo i moramo bolje i odgovornije ponašati.

Dodao je da se na ovaj način podiže svijest da je neophodno voditi računa o čistoći rijeka i gradova.

"Ono što jedan čovjek može da isprlja, mnogo drugih ne može da očisti", rekao je Talić.

Ova akcija se, prema riječima organizatora, sprovodi kako bi se kanjon očistio od otpada i skrenula pažnja na očuvanje jedne od najatraktivnijih sportskih i turističkih destinacija u regiji.

Ovogodišnji ekološki segment Inicijative dodatna je motivacija za sve aktere i entuzijaste jer se očekuje da aplikacija RK Kanjon za domaćina Svjetskog prvenstva u raftingu 2021. godine bude uspješna.

Eko-regata počela je u ponedjeljak, a trajaće do četvrtka. Ona je dio aktivnosti u okviru Inicijative za čist Vrbas koju su od samog početka podržali kompanija "Coca-Cola HBC B-H" i UNDP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije