Društvo

Ljuti neprijatelj kriminalaca izgubio bitku za život

Ljuti neprijatelj kriminalaca izgubio bitku za život
Foto: N.N. | Ljuti neprijatelj kriminalaca izgubio bitku za život

​DOBOJ - Njemački ovčar Kim neće više lavežom iz boksa, u kojem je proveo devet godina, dočekivati svoje "kolege", pripadnike Jedinice Žandarmerije Policijske uprave Doboj, jer je nakon višednevne borbe za život uginuo, ali će zato njegovi uspješno obavljeni zadaci ostati upamćeni.

Ovaj službeni pas tragač rodio se 16. jula 2010, a kada je u jesen te godine prošao tromjesečnu obuku izdvojio se kao vrhunski u svojoj generaciji i kasnije je ostvario vrhunske rezultate.

U tri slučaja silovanja, u Modriči, Vukosavlju i Šamcu, Kim je uz pomoć tragova, kaiša i mobilnog telefona silovatelja, odnosno pidžame žrtve, policajce doveo na vrata izvršilaca ovih krivičnih djela.

I jedan ranjeni razbojnik je pao jer ga je Kim na osnovu tragova koje je ostavio iza sebe lako pronašao.

"Pratio ga je na osnovu traga skoro deset kilometara. Krenuli smo s lica mjesta izvršenja, on je tu dužinu puta pratio trag krvi i bukvalno smo došli na mjesto gdje je bio skriven ranjeni izvršilac. Pružili smo mu pomoć, nakon čega je  uhapšen", prisjetio se Zoran Gligić, vođa Tima vodiča službenih pasa, te dodao da je za taj posao Kima i njegovog vodiča Ljubišu Lazića pohvalio resorni ministar.

Kada su nedavno primijetili da je pas oslabio, odmah su potražili pomoć veterinara.

"Liječen je pet-šest dana, infuzije, antibiotici, analize krvi... Bukvalno kao za čovjeka, sve laboratorijske pretrage. Međutim, nije bilo pomoći, skoro svi organi su prestali da obavljaju svoju funkciju. Ne bi izdržao bilo kakvu operaciju u svojim godinama i to je to", kaže Gligić te ističe da je pas dostojanstveno pokopan.

Prilikom posjete Jedinici Žandarmerije Kimovog dugogodišnjeg vodiča Ljubišu Lazića, koji ga je trenirao, šetao i hranio, nismo zatekli u blizini boksova, a komandir Duško Erceg nam je opravdao njegov izostanak.

"Uzeo je nekoliko slobodnih dana, da se malo odmori, jer teško se nosi s tim, ipak su oni svaki dan toliko vremena provodili zajedno. On toliko vremena nije provodio ni sa svojom porodicom, koliko sa službenim psom. Znači, osam sati na poslu provede. I to je gubitak koji je teško izmjeriti. Svakodnevno ga je vozio na infuziju, u svako doba, nažalost nije se mogao spasiti. Njih dvojica su bili tim koji je funkcionisao savršeno", kazao je Erceg za "Nezavisne" te dodao da sada slijedi nabavka novog psa tragača, Kimovog nasljednika.

Jedinica Žandarmerije ima još dva službena psa, napadača i psa za otkrivanje narkotičkih sredstava, Ajaksa i Branda, koji takođe ostvaruju dobre rezultate, kako na treninzima, tako i na službenim zadacima.

"Pošto sam ja inače lovac i imam kontakte s psima, mogu da kažem da mi se bilo vrlo lako prilagoditi ovim psima u jedinici. Kim je bio pas kojem je najlakše bilo prići, miroljubiv. Naravno, svakom psu najlakše prilazi njegov vodič. Pas vjeruje samo jednom čovjeku koji provodi s njim dosta vremena, tako da držimo se na distanci i puštamo kolege da rade svoj posao", rekao je Miroslav Radovanović, zamjenik komandira JŽ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije