Društvo

Lolić: Stariji trebaju njegu, ali i da budu aktivni

Lolić: Stariji trebaju njegu, ali i da budu aktivni
Foto: Arhiva/Dražan Pozderović | Lolić: Stariji trebaju njegu, ali i da budu aktivni

BANJALUKA - Gerontološki centar Banjaluka trenutno ima 326 korisnika, a potražnja za smještajem je sve veća jer se svakodnevno radi na unapređenju usluga i uslova boravka, izjavio je za Srnu direktor Centra Vinko Lolić.

Lolić je napomenuo da, osim kompletne i kvalitetne usluge, većoj potražnji za smještajnim kapacitetima doprinosi i povećan nivo svijesti o značaju da starija lica budu smještena u bezbjedno okruženje.

"Prošlo je vrijeme stereotipa i predrasuda da su domovi za stara lica ustanove u kojima borave oni koji su odbačeni od porodice i najbližih. Imamo sve uslove da se naši korisnici osjećaju kao kod kuće, a što je najvažnije - imaju neophodnu ljekarsku njegu", rekao je Lolić.

On smatra da je značajno licima u poodmakloj dobi obezbijediti mogućnost da vrijeme provode u društvu, razgovoru i druženju, ali i da pokažu da mogu biti korisni.

"Dostupna je i radno-okupaciona terapija, koju vode profesionalni terapeuti, te se korisnici u okviru nje bave raznim aktivnostima za koje imaju afinitete - heklanjem, pletenjem, pisanjem, te različitim stvaralačkim radom, ali i sticanjem novih znanja i vještina", naveo je Lolić.

Lolić je naglasio da su poetske večeri, izložbe i slična dešavanja sve češći u Centru, a ispunjeni su emocijama i srećom jer korisnici imaju priliku da pokažu šta mogu.

"To kod naših korisnika stvara osjećaj da, uprkos godinama, mogu biti korisni, aktivni i vrijedni", rekao je Lolić.

On je napomenuo i da je sve veća potražnja za smještajnim kapacitetima u ovom centru, a da tome doprinosi i odlazak mladih sa ovih prostora.

"Nažalost, postajemo staro društvo. Mladi odlaze, pa o starima koji ostaju nema ko da brine, te im je Gerontološki centar jedna od najboljih opcija jer nudimo kompletnu i kvalitetnu njegu i smještaj", istakao je Lolić.

On je dodao da u okviru Gerontološkog centra od 2005. godine funkcioniše i Prihvatna stanica za stara i nemoćna lica pronađena u skitnji.

On je ukazao na značaj ovog projekta, čijom realizacijom Republika Srpska i grad Banjaluka pokazuju visok stepen socijalne odgovornosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije