Društvo

Lovačke puške mirovale, svinje pustošile njive

Lovačke puške mirovale, svinje pustošile njive
Foto: N.N. | Lovačke puške mirovale, svinje pustošile njive

ŠAMAC, BROD - Dok su lovačke puške širom Republike Srpske mirovale, divlje svinje su napravile štetu u zasadima kukuruza u brojnim lokalnim zajednicama.

Lova nije bilo zbog virusa korona i zato što je inače u pitanju period kada je u lovištima mir, dok su svinje, kako su nam potvrdili lovci, upadale u kukuruzišta na području Dervente, Broda, Šamca, Doboja, Stanara, Gradiške...

Problem treba riješiti, poručuju poljoprivrednici, te dodaju da su na tu temu nedavno imali i sastanak sa rukovodstvom opštine Šamac.

"Konstatovano je da divlje svinje prave veliku štetu na površinama zasijanim kukuruzom i sojom. Tražili smo od načelnika da uputi dopis Lovačkom savezu RS kako bi bio odobren lov nešto ranije nego što je to predviđeno, odnosno da lovcima bude dozvoljeno kretanje i u vrijeme policijskog časa, u cilju lova ove divljači", rekao je za "Nezavisne" Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS.

Prema njegovim riječima, jedini način kontrole populacije divljih svinja jeste lov i stoga očekuju reakciju Lovačkog saveza RS.

"Očekujemo da će Lovački savez RS, u saradnji sa nadležnim institucijama, donijeti odluku da se ranije krene u izlov ove divljači", naveo je Marinković.

S druge strane, u Lovačkom savezu RS potvrđuju da su lovačke puške mirovale, ali i dodaju da šteta nije ogromna da bi ugrozila poljoprivrednu proizvodnju.

"Mi smo, zajedno sa resornim ministarstvom, napravili proglas, gdje su obaviještena lovačka udruženja, lokalne zajednice i vlasnici, odnosno korisnici usjeva da za početak preduzmu sve one mjere koje zakon predviđa i daje mogućnost kada je u pitanju čuvanje usjeva", rekao je za "Nezavisne" Savo Minić, predsjednik Lovačkog saveza Republike Srpske.

Kako je dodao, pošto će smanjenjem intenziteta virusa korona lovci moći otvoriti lov, u saradnji sa lovačkim udruženjima biće realizovano da se on izvršava u onom dijelu lovišta gdje svinje pričinjavaju štetu.

"Na drugoj strani, lovačka udruženja su dobila uputstva da prihranu divljači, odnosno iznošenje hrane i tako dalje, vrše u onim dijelovima lovišta gdje bi zadržali divljač u svom staništu, odnosno nekom gustišu ili šumi, kako divljač ne bi izlazila na poljoprivredne usjeve", uvjerava Minić.

Lovci su, inače, sa samim početkom epidemije novog virusa korona sve svoje lovačke domove i putnička, ali i teretna vozila stavili na raspolaganje lokalnim kriznim štabovima.

"Nama nije nužno da izađe 100 lovaca i radi takozvano prebrojavanje divljači po sistemu uzorka, nego se to može i na osnovu izviđanja, praćenja tragova, iščitavanja kamera kojih smo u zadnje dvije-tri godine nabavili više od 1.000. To znači da lovačke aktivnosti apsolutno nisu stajale", precizirao je Minić.

Prema njegovim riječima, nedavno je održan i sastanak u resornom ministarstvu, gdje su obaviješteni da od 15. maja, kada zakon dozvoljava mogućnost lova na srndaća, ne postoje značajnije prepreke koje bi ih u tome remetile. Svim lovcima Minić je u predstojećoj lovnoj sezoni poželio dobar pogled.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije