Društvo

Pratite nas na Google news

Lovci apeluju: Spriječimo požare, zaštitimo prirodu i divljač

Lovci apeluju: Spriječimo požare, zaštitimo prirodu i divljač
Foto: lovcirs.com | Lovci apeluju: Spriječimo požare, zaštitimo prirodu i divljač
N.N.

Dolazak proljeća i toplijeg vremena, na našim prostorima intenzivira aktivnosti na pripremi poljoprivrednih parcela za predstojeću sezonu, koje nažalost u velikom broju slučajeva podrazumijevaju krčenje, sakupljanje i paljenje prošlogodišnje suve vegetacije i korova.

Veoma često ovo paljenje korova izmiče kontroli te dovodi do požara koji sa poljoprivrednih površina prelaze na okolne živice i šumske površine, gdje se vatrena stihija zaustavlja tek nakon intervencije vatrogasaca, ostavljajući za sobom pustoš i nemjerljive štete na vegetaciji, zemljištu i fauni.

Stoga su iz Lovačkog saveza Republike Srpske apelovali na odgovornost uz upozorenje da vatra uništava jazbine, gnijezda, izvore hrane, skrovišta za divljač, a često i podmladak ali i odrasle jedinke koje nisu uspjele na vrijeme pobjeći.

"Sve ovo dovodi da kraćih i dužih migracija divljači sa opožarenog područja, pa čak i do dužeg nestanka pojedinih, teritorijalno vjernih vrsta. U požarima najviše štete trpe sitne vrste divljači (zec, fazan, jarebice, i dr.). Istovremeno, usljed požara u šumama dolazi i do sagorijevanja humusnog sloja na ovim često plitkim zemljištima, čime se umanjuje mogućnost uspješne regeneracije ovih područja. Nagorjela stabla, postaju potencijalna žarišta za gradacije raznih insekata. Formiranje novog biljnog pokrivača na požarištima je prirodni proces koji se naziva sukcesija vegetacije, i čije trajanje se mjeri desetinama i stotinama godina", navode iz Lovačkog saveza Srpske.

Dodaju da sve navedeno jasno ukazuje na obim direktnih i indirektnih šteta nastalih od požara, a koji se direktno manifestuju na lovno gazdovanje cjelokupnim fondom divljači.

"U cilju zaštite prirode, divljači i njenog staništa, Lovački savez Republike Sprske apeluje na sve lovce da daju svoj doprinos sprečavanju izbijanja požara, ali i učestuvuju u njegovom gašenju ukoliko do istog i dođe", zaključili su.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Lana Pudar novo zaštitno lice Central osiguranja d.d.

Marketing tim / 23.04.2021 09:08

Član uprave Central osiguranja d.d. Željko Pervan danas je u Sarajevu potpisao dvogodišnji ugovor s najboljom bosanskohercegovačkom plivačicom Lanom Pudar, a koja ovim ugovorom postaje novo zaštitno lice poduzeća.

Central osiguranja d.d. | Lana Pudar novo zaštitno lice Central osiguranja d.d.

Central osiguranje već tradicionalno, osim kulturnih i ostalih društvenih događaja, sponzorira razne sportske kolektive i pojedince širom Bosne i Hercegovine, bili oni profesionalni, amaterski ili rekreacijski. Takav vid podrške daje izrazit značaj razvoju zajednice, lokalnih sportskih klubova i pojedinaca.

„Upornost, trud i talent mlade Lane Pudar, njene obitelji i trenera su osigurali vrhunske rezultate. Čast nam je pružiti podršku tako pozitivnoj ljudskoj i sportskoj priči, a koja može biti samo inspiracija mladima i društvu općenito. Uspjeh i izvrsnost su vrijednosti kojima se u svom poslovanju vodi i Central osiguranje“, izjavio je član uprave društva Željko Pervan.

Foto: Central osiguranja / Lana Pudar novo zaštitno lice Central osiguranja d.d.
Foto: Central osiguranja / Lana Pudar novo zaštitno lice Central osiguranja d.d.

Lana Pudar će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na ljetnim Olimpijskim igrama 2021. godine u Tokiju. Do igara će se posvetiti pripremama u svjetskim plivačkim centrima i sudjelovati na raznim poznatim svjetskim natjecanjima. 

„Zahvaljujem se Central osiguranju  što je prepoznao moj trud i moje rezultate koje sam postigla u prethodnom razdoblju. U plivanju kao i u osiguranju, nikada se ne smijemo oslanjati na sreću, već isključivo na kvalitetan i predan rad. Mislim da je upravo to osnovna poveznica koja spaja Central osiguranje kao jednog od lidera na tržištu osiguranja u BiH i sportaše koje postižu vrhunske rezultate. Za mlade ljude podrška jedne ovako velike kompanije mi znači puno i daje mi sigurnost i mir pred sve ove nastupe. Vjerujem da ćemo u idućem periodu zajednički ostvariti velike uspjehe“, izjavila je Lana Pudar.

Foto: Central osiguranja / Lana Pudar novo zaštitno lice Central osiguranja d.d.
Foto: Central osiguranja / Lana Pudar novo zaštitno lice Central osiguranja d.d.

Central osiguranje svoje resurse usmjerava u razvoj novih procesa i ponuda, a Lana je prepoznata kao netko tko će na najbolji način predstavljati sve ono što Central osiguranje predstavlja i čemu teži u svom poslovanju i djelovanju u široj društvenoj zajednici.

Najčitanije