Društvo

Lovni turizam sve zastupljeniji: Stranci ciljaju lovišta Srpske

Lovni turizam sve zastupljeniji: Stranci ciljaju lovišta Srpske
Foto: Arhiva | Lovni turizam sve zastupljeniji: Stranci ciljaju lovišta Srpske

BANJALUKA - Da je lovni turzim sve popularniji, potvrđuje i činjenica da sve veći broj inostranih lovaca posjećuje i lovi u lovištima u Srpskoj.

Savo Minić, predsjednik Lovačkog saveza Republike Srpske, u razgovoru za "Nezavisne novine" rekao je da Srpska na terenu ima ogroman kapacitet koji nudi stranim lovcima -  od same infrastruktre do ponude lovišta.

"Svi turisti koji love u našim lovištima su oduševljeni", rekao je Minić.

Prema njegovim riječima, trenutno je najviše pojedinačnih dolazaka.

"U naredna dva mjeseca očekujemo da kroz naša lovišta prođe više od 300 stranih lovaca", kaže prvi lovac Republike Srpske.

Kako kaže, lovci koji posjećuju Srpsku imaju kapital  i kada vide kojim potencijalom raspolažu naša lovišta oni na najbolji način u svojim zemljama prezentuju kapacitete koje imamo.

Najviše stranih lovaca koji love u lovištima širom Srpske dolaze iz Srbije, Hrvatske, Mađarske, Njemačke, Austrije i Slovenije.

"Dosad su turisiti u našim lovištima odstrijelili stotinine prepelica i 11 medvjeda", rekao je Minić.

Kada je riječ o lovištima koja najviše biraju strani lovci, to su ona u Ribniku, Šipovu i jednom dijelu Manjače, dok su u Hercegovini veoma popularna lovišta u Foči i Višegradu.

"Lov na vuka i medvjeda je veoma aktuelan u lovištima Ribnika i okoline, dok su lovišta na divokozu aktivna u Hercegovini, a lov na srnadaća je zastupljen u svima krajevima Srpske", rekao je Minić.

Kako kaže, Srpska ima ogroman potencijal u lovnom turizimu koji može postati jedan od njenih glavnih ambasadora.

On je rekao da je veliki broj inostranih lovaca zainteresovan za lov u Srpskoj, ali problem je nerealizacija CITES konvencije.

Naime, zbog nerealizacije CITES konvencije strani lovci ne mogu da iznesu trofej koji ulove u BiH, a prema Minićevim riječima uskoro se očekuje završetak formalno-pravnog dijela i priznavanje ove konvencije koja će mnogo značiti lovcima.

"Mi želimo da što prije dođe do primijene ove konvencije, a Republika Srpska je spremna u potpunosti na njenu primijenu, jer ispunjava sve nepohodne uslove", rekao je Minić.

Kako ističe, stalnim ulaganjem u lovišta poboljašavaju se uslovi za sve lovce, pa tako i za inostrane.

"U posljednje četiri godine u lovišta širom Srpske investirano je više od dva miliona KM. Usavršili smo lovnu infrastruktru, koja može da zadovolji potrebe i inostranih turista", rekao je Minić.

Kako kaže, u lovištima Srpske su najatraktivniji srnadać, medvjed, divokoza i vuk te je trenutno u Srpskoj najaktuelniji  lov na prepelicu.

"Trenutno je aktivan lov na prepelicu, gdje je najviše turista koji žele da love u našim lovištima stiglo iz Italije", rekao je Minić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije